„Guvernul a respins proiectul, fiindcă vrea să aducă legislaţia moldovenească în concordanţă cu cea a României, statul vecin poziţionându-se ca unul unitar, în care nu pot exista autonomii şi raioane naţional-culturale”, a susţinut Serghei Filipov.

Filipov propune organizarea unui referendum de „unire” a raionului Taraclia şi a Găgăuziei.

„Avem o soartă comună, aceleaşi probleme şi sarcini şi acelaşi vector extern (geopolitic). Vom rămâne cu acelaşi statut, dar în componenţa Autonomiei Găgăuze. Astfel vom avea mai multe posibilităţi pentru a ne apăra drepturile. Copiii din satele găgăuze vor învăţa limba găgăuză, iar în cele bulgare – limba bulgară, îi va uni a doua limbă de stat, cea rusă, care funcţionează astăzi în Găgăuzia”, a comentat primarul din Taraclia.

Filipov a mai amintit că dacă Moldova îşi pierde statutul de ţară independentă, bulgarii şi găgăuzii îşi rezervă dreptul la autodeterminare.

Menţionăm că în aprilie 2015 Parlamentul a votat în prima lectura proiectul legii cu privire la oferirea unui statut naţional-cultural raionului Taraclia, dar la 17 februarie curent Guvernul a dat aviz negativ respectivului proiect pe motiv că încalcă prevederile Constituţiei. Cu această decizie n-a fost de acord başcanul Găgăuziei Irina Vlah, menţionează sursa citată.