Totodată, Ion Sturza spune că acest articol va răspunde şi la întrebarea: De ce aşa-numiţii sindicalişti-shorişti nu au dorit să se întâlnească cu el în calitate de premier desemnat? „Vă invit să citiţi atent o nouă investigaţie realizată de RISE Moldova. Veţi găsi şi răspuns la întrebarea de ce aşa-numiţii sindicalişti-shorişti nu au dorit să se întâlnească cu mine în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru. Ştiau că îi voi „lua la pumni”. Dar sincer, abia acum îmi dau seama ce criminali sunt şi cum au devalizat patrimoniul, pe parcursul anilor. Ce tupeu au alde Shor&Co + P în acapararea avuţiei moldovenilor”, scrie omul de afaceri pe o reţea de socializare.

Sturza mai spune că situaţia se înrăutăţeşte, întrucât continuă devalizarea altor companii din patrimoniul comun. „Situaţia e şi mai dramatică, întrucât astăzi se devalizează şi alte companii din patrimoniul comun, CFM, Moldtelecom, Metalferos, reţelele electrice de distribuţie, Moldovagaz, Combinatul de Tutun, Franzeluţa, terenurile publice şi multe altele. Scheme peste scheme, datorii, management defectuos. Puţin ce a mai rămas din „perlele coroanei”. Ai impresia că au trecut tătaro-mongolii. Deşi nu, ei au fost mai milostivi cu băştinaşii. Şi totul se face sub umbrela impunerii la stabilitate geostrategică, bonitate universală pentru democraţiile avansate”, a comentat Sturza.

„Se vor dezice shorii de avioane private de zeci de milioane, de case la Paris şi fete la Hollywood?! Nu, nu cred. Dragi parteneri de dezvoltare, ei vor fura până la ultima scândură din sicriul ultimului moldovean. Şi vor veni la voi să cheltuiască… Tot un venit de la geostrategie”, a continuat Sturza.

Amintim că RISE a publicat astăzi o investigaţie în care se anunţă că Palatul de Cultură al Sindicatelor va fi transformat în mall, iar fostul hotel sindical „Flora” în centru de business. Proiectele au fost realizate de arhitecţii ruşi care au făcut schiţa şi pentru reşedinţa lui Ilan Shor din Codrii Orheiului. „Flora” se află deja în proces de reconstrucţie şi, de curând, a ajuns în proprietatea unei firme la care asociat majoritar este Iurii Luncaşu, omul de afaceri surprins în compania lui Vladimir Plahotniuc în Sciez, Franţa.

„Un concept realizat de Proiekt Capital, o companie de arhitectură din Federaţia Rusă care a realizat şi planul pentru Shor Holding Regency, prevede demolarea palatului sindical şi construcţia unui centru comercial de peste 40 000 de metri pătraţi. Mallul este proiectat pentru amplasarea în locul unei clădiri administrative din anii 70, care se presupune a fi demolată”, iar „în scopul păstrării spaţiilor verzi existente, construcţia atriumului este concepută în jurul molizilor care cresc în zonă. De menţionat că proiectul arhitectural a fost realizat în 2014, atunci când palatul încă era, de facto, în posesia CNSM”, se arată în investigaţie.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.