Ministerul Mediului a iniţiat o anchetă care să stabilească ce a stat la baza îngrădirii terenului din ocolul silvic Durleşti, dar şi să verifice legalitatea contractelor de arendă în acest fond forestier. 

Potrivit investigaţiei, oficial, curtea secretarului general al PD are 21 de ari. O filmare cu drona arată însă că politicianul ar fi îngrădit alţi circa 40 de ari de pădure, dar şi un drum asfaltat care duce în pădurea îngrădită. 

Potrivit datelor cadastrale, pădurea cu o suprafaţă de 40 de hectare, a fost dată în arendă firmei Batami Grup din Chişinău. Contractul de arendă dintre Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură din Chişinău şi SRL Batami Grup a fost încheiat la 2 iunie 2008.

Întâmplător sau nu, SRL Batami Grup a fost înregistrată la 24 martie 2008. Firma a fost fondată de Ion Meleca. Genul principal de activitate al întreprinderii este închirierea bunurilor imobiliare proprii, activităţi ale parcurilor de distracţie şi odihnă, comerţul în standuri şi pieţe etc. 

Constantin Botnari a obţinut mandatul de deputat în urma scrutinului din noiembrie 2014, fiind al şaptelea pe lista PD. Este cunoscut drept mâna dreaptă a lui Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al formaţiunii, însoţindu-l mereu pe omul de afaceri. Mai mulţi politicieni l-au supranumit „purtătorul de borsetă” al lui Plahotniuc.

Până a ajunge în fotoliul de parlamentar, Botnari a ocupat funcţia de secretar general al PD, anterior fiind consilierul lui Vladimir Plahotniuc. În legislativ, Constantin Botnari a devenit membru al Comisiei Securitate Naţională, apărare şi ordine publică. La 11 februarie, fără a oferi detalii, democratul a depus o cerere la Secretariatul Parlamentului prin care renunţă la mandatul de deputat.