Despre aceasta scrie istoricul Octavian Ţîcu în cel mai recent editorial al său publicat în ziarul Timpul.

O mână de oameni, cu aparenţe de demenţă şi perversiune socială, strangulează democraţia. Sau, mă rog, ce-a fost şi ce-a mai rămas din ea. După ultimele evenimente care s-au întâmplat în această improvizaţie de ţară este clar că nu mai există salvare decât într-un protest social masiv, iar cei care vor sta acasă şi vor privi de la televizor revolta miilor de oameni curajoşi şi cu demnitate, sunt nişte animale fără raţiune, care vor fi duşi la abator fără măcar să behăie. (...) Am fost sfidaţi ca expresie firească şi unică a puterii în stat, un drept care ne este consfinţit prin constituţie şi care ne absolvă de orice responsabilitate în sfidarea acestor uzurpatori. Prin urmare, nu staţi acasă, nu dormiţi şi nu căscaţi gura pe Facebook sau la televizor. Suntem mulţi, suntem diferiţi, dar ne-a unit căpcăunul, pe care dacă nu-l doborâm ne va înghiţi pe toţi. Desigur mai aveţi o alternativă, să vă faceţi paşapoarte şi să plecaţi în lumea mare, aşa cum au făcut majoritatea concetăţenilor noştri când au întâlnit greul. Asta poate aşteaptă şi căpcăunul. Dar odată, atunci când veţi muri prin diferite găuri ale Europei şi lumii, veţi vrea să fi fost aici şi acum, pentru a putea schimba lucrurile în bine pentru un viitor luminos al copiilor voştri în această ţară”, comentează Octavian Ţîcu.

Istoricul afirmă însă că regimul Plahotniuc nu va mai rezista mult timp. Oligarhul nu are altă alternativă decât să predea toate pârghiile din Republica Moldova, a adăugat editorialistul.

Sunt sigur că această construcţie nu va mai rezista mult timp, pentru că altfel nimic nu mai are sens în această parte a lumii, iar eforturile României, UE şi ale Statelor Unite de a ne susţine şi întreţine încrederea în democraţie ca idee supremă existenţială, ar deveni ipocrizie şi o minciună. Argumentele de schimbare a vectorilor externi şi de salvare a parcursului european sunt nişte aberaţii, în care nici copiii din clasele primare nu mai cred. Pentru toată lumea este clar că acest om, Plahotniuc, nu are altă alternativă decât să preia toate pârghiile de putere în R. Moldova şi să instaureze aici regimul său oligarhic. În acest efort este susţinut de oamenii săi, legaţi de el şi compromişi sau cumpăraţi, care prin aceasta îşi asigură propria supravieţuire. Pentru noi, cetăţenii R. Moldova, există doar două alternative. Să acceptăm să devenim sclavii acestui regim, să îngenunchem şi să trăim într-o mizerie, cu senzaţia de frică şi umilire, ca nişte vite într-un ambar sau să ne mobilizăm exemplar şi să nu permitem acestui individ şi bandiţilor săi să ne transforme într-o masă de bovine. Pentru că pe urmă va fi târziu. Acestui om i-a rămas să pună mâna pe CEC şi Preşedinţia R. Moldova, pentru a-şi vedea încheiată opera de uzurpare a puterii politice în stat”, a adăugat Octavian Ţîcu.

Alegerea lui Mihai Poalelungi în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a mai bătut un cui în sicriul democraţiei şi în capul fiecărui moldovean care mai are raţiune şi simţ civic în această ţară, continuă editorialistul.

Bine că mai există mass-media în R. Moldova, care ne-a arătat feţele crispate ale acestor dobitoci, care stau la cheremul lui Plahotniuc şi-i îndeplinesc ordinele. Fără alternative, fără transparenţă, fără dezbateri şi atitudini, un om compromis total şi cu acte în regulă de lacheu pedist a fost ales, de alţi oameni compromişi şi cu acte în regulă de lachei, în cea mai înaltă funcţie de justiţie în R. Moldova. După formarea mafiotă a unei majorităţi parlamentare, după numirea criminală a unui guvern cu filipi, bîtce, cebotari, botnari, servili şi executanţi ai schemelor lui Plahotniuc, după preluarea fiscului şi a vămii de către acest individ, s-a mai făcut o fărădelege crasă, prin cârnaţi şi mici, avornici şi gurini, dar şi alţi nouă pretinşi jurişti, care prin acest gest vor rămâne doar nişte porci în istoria noastră curentă. La fel ca toţi cei care într-un fel sau altul susţin această guvernare. Nu mai putem spune la infinit că problema acestei ţări este doar Plahotniuc. Oamenii care cu atâta seninătate şi bătaie de joc îşi dau votul pentru alegerea unui om compromis al sistemului nu merită alt calificativ, pentru că în sinea lor ne consideră nişte proşti. A fost desigur şi o excepţie, o DOAMNĂ, Tatiana Răducanu, care a menţionat despre hotărârile recente ale CSJ cu referinţă la Stadionul Republican, cu încălcarea mai multor norme legale, la care preşedintele CSJ şi CSM nu au reacţionat, şi care au votat împotrivă. Au mai fost şi alţii desigur, de diferite orientări şi partide politice, care au pătruns la şedinţa CSM sau au protestat afară, exprimând o furie firească care devine deja obsedantă şi mobilizatoare”, a mai spus Octavian Ţîcu în editorialul său.