Aprecierea vine în urma rezoluţiei semnate luni de către miniştrii de Externe din UE, în care guvernului de la Chişinău i se cere să promoveze reforme. Documentul mai spune că guvernarea trebuie să dea prioritate depolitizării instituţiilor statului, să combată corupţia sistemică, să reformeze administraţia publică şi să facă mai eficiente şi mai transparente finanţele publice.

Expertul în politică externă mai este de părere că relaţia dintre Republica Moldova şi UE este foarte precară şi că acest lucru este un mare dezavantaj pentru Republica Moldova în contextul eforturilor de apropiere de UE. Popescu spune că Uniunea Europeană a pus cărţile pe masă şi că Moldova ar trebui urgent să desfăşoare o reală luptă cu corupţia, să promoveze transparenţa, să combată lipsa de independenţă a instituţiilor care ar trebui să asigure supremaţia legii.

„În primul rând, probabil, alternativa este un colaps economic, pentru că Republica Moldova nu este în stare să depăşească această situaţie fără nişte complicaţii şi o criză economică majoră. Dar chiar şi în cazul unor anumite progrese în aceste domenii evidenţiate acum de Uniunea Europeană, dispariţia miliardului nu poate fi generată din aer şi va presupune sacrificii şi un grad anumit de austeritate pe care îl simt deja, dar îl vor simţi şi mai mult pe viitor, cetăţenii Republicii Moldova”, mai spune Popescu.

Nicu Popescu anticipează că Moldova are de ales între două instabilităţi: ori o instabilitate pe termen scurt, legată de alegerile anticipate şi de unele eventuale schimbări politice, ori o guvernare proastă, unde majoritatea parlamentară se bucură de sprijinul a mai puţin de 15 la sută din populaţia Republicii Moldova.