„Fără încredere nu se poate construi nimic. Plahotniuc este şi el un produs al sistemului politic moldovenesc. Trebuie să dispară acel sistem politic care a produs un Plahotniuc şi care a produs „plahotniuci” în viaţa politică, în viaţa publică din Republica Moldova. E nevoie de nişte reforme dramatice politice, economice, sociale. E vorba de o desovietizarea ratată sau amânată nepermis”, spune expertul român.

„Mă întreb dacă noua generaţie, oamenii tineri care, între timp, în anii 1990-2000, au făcut studii în străinătate, mă întreb dacă ei au apucat să fie corupţi de actualul sistem politic din Moldova, dacă sunt de bună credinţă, dacă nu sunt corupţi şi dacă s-ar întoarce în număr mai mare, de zeci de mii, care să ia în mână soarta Moldovei, să încerce ei să schimbe harta acestei ţări, poate atunci Republica Moldova ar avea o şansă ca, într-un interval de timp relativ scurt, cinci-zece ani, să facă nişte reforme dramatice să avanseze către Vest, către Occident. Altfel nu ştiu, se bate pasul mult pe loc, ne vom întoarce ciclic la tipul acesta de crize. Evoluţiile din zona aceasta a Sud-Estului şi Estului Europei sunt, mai degrabă, îngrijorătoare, nicidecum dătătoare de speranţe pentru viitorul Moldovei”, adaugă analistul politic.

Armand Goşu spune că în ultimele săptămâni, media controlată de Plahotniuc s-a ocupat de PR ieftin care prezintă că viaţa în Republica Moldova a devenit mai bună, însă aceste acţiuni sunt învăluite de o linişte suspectă. În context, expertul afirmă că în tot acest răstimp cineva, undeva în spate, pregăteşte iar lovituri politice.

 „În ultimele două săptămâni, am asistat doar la acţiuni de PR, dintr-odată ni se sugerează de acel conglomerat de presă controlat de Plahotniuc, că viaţa în Republica Moldova a devenit mai bună, un PR destul de ieftin. Oricum, chiar şi în condiţiile unei populaţii sărăcite, disperate, pe termen mediu şi lung, nu are cum să conteze impactul. Pe de altă parte, această linişte suspectă din aceste săptămâni, când expiră mandatul preşedintelui Timofti, mă face să mă gândesc că cineva, undeva în spate, pregăteşte iar lovituri politice. Şi mă întreb în ce ar putea consta aceste lovituri politice? Cine urmează să fie propus la preşedinţie? Pentru că există riscul ca Republica Moldova să o apuce pe traseul nu neapărat al Belarusului, dar măcar al Armeniei, ceea ce, sigur, cea mai mare parte a populaţiei Republicii Moldova nu-şi doreşte”, a conchide Armand Goşu.