Opinia a fost exprimată de către Ileana Racheru, cercetătoare la Institutul Diplomatic Român, în cadrul unui articol despre situaţia din ţara noastră. În analiza intitulată „Republica Moldova: absurdistan de tip ex-sovietic cu minime speranţe pro-europene", Racheru subliniază că la Chişinău există o guvernare proeuropeană de faţadă, care a construit un stat ce seamănă mai mult cu Rusia lui Putin decât cu democraţiile occidentale. 

Cercetătorul român afirmă că Republica Moldova este în prezent un stat aproape eşuat la nivel instituţional şi mai ales economic, în care politicul şi mafia au afaceri comune. Această stare de lucruri, dar şi jaful masiv din sistemul bancar au scos în stradă zeci de mii de oameni care, la îndemnul Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, au ieşit să protesteze faţă de corupţia generalizată a clasei politice, notează Ileana Racheru. Experta mai scrie că meritul principal al aşa-zişilor „proeuropeni” de la Chişinău este semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi obţinerea regimului liberalizat de vize, doar că:

„Acordul de Asociere riscă să rămână un document de sertar, un paravan discursiv care acoperă practicile de corupţie ale unui regim oligarhic. După şapte ani de guvernare „pro-europeană”, rezultatele în reformarea statului sunt minime. În primele şase luni de implementare, doar 1/3 din activităţile prevăzute în Acordul de Asociere au fost realizate. Donatorii internaţionali au îngheţat programele de asistenţă financiară pentru Republica Moldova. În absenţa unor acorduri cu FMI şi UE, Guvernul riscă să nu mai poată plăti salariile bugetarilor. Acesta este rezultatul guvernărilor pro-europene de faţadă, care au construit un stat ce seamănă mai mult cu Rusia lui Putin decât cu democraţiile europene”.

Ileana Racheru se referă şi la aşa-numitele „personaje ale crizei” din ţara noastră, evidenţiindu-l în acest sens pe prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Cercetătoarea de la Bucureşti scrie că el este cel mai detestat personaj din Republica Moldova, al cărui avere este legată de activităţi de proxenetism, contrabandă cu petrol şi afaceri obscure cu energie, atacuri de tip raider asupra băncilor, spălarea banilor mafiei ruseşti prin bănci şi furtul miliardului. Racheru subliniază că Plahotniuc este persoana care controlează prin interpuşi, nepotism, corupţie sau şantaj o parte dintre deputaţii moldoveni, instituţiile de justiţie şi de securitate ale ţării, deţinând şi mai multe instituţii de presă. Anume cu ajutorul arsenalului mediatic, scrie expertul român, dar şi cu cel al legislatorilor care au votat Guvernul Filip, este promovată intens ideea că în spatele protestelor din centrul Chişinăului se află „mâna Moscovei”. Greşit, notează Racheru.

Cât despre viitorul statului, Ileana Racheru susţine că dacă până acum a fost perpetuat un regim oligarhic, în care jocurile politice au fost făcute de Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc, în prezent Republica Moldova se îndreaptă spre un regim oligarhic autoritar întemeiat pe loializarea unui întreg sistem instituţional şi a deputaţilor prin corupţie.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a beneficia de dreptul la replică. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.