Expertul se întreabă de ce Chişinăul nici măcar nu a fost pomenit de către preşedintele României, Klaus Iohannis, în discursul său susţinut la Conferinţa de Securitate de la Munchen, în condiţiile în care Republica Moldova a fost declarată prioritară pentru politica externă de la Bucureşti.

„E trist însă că atunci când alţii se străduiesc să-şi promoveze şi atingă obiective, noi suntem mulţumiţi doar că ştim ce e cu noi şi că nu am luat-o razna. Nu e vorba să ne lansăm în cine ştie ce aventuri cu pretenţii de a reconfigura ordinea globală; e suficient să jucăm măcar pe dosare regionale. Ori noi deocamdată tocmai am dat-o-n bară cu Republica Moldova – nu că am fi putut preveni dezastrul, dar n-am putut mişca nici măcar un milimetru pe acest dosar! În treacăt fie spus, acum ceva timp, nu puţini analişti şi oficiali de la Bucureşti se cam bucurau că polonezii „şi-au furat-o” cu Ucraina, iar pretenţiile lor de lideri regionali au luat-o la vale. Mă întreb dacă gândesc la fel acum, când „ne-am furat-o” şi noi cu Republica Moldova”, comentează Oana Popescu într-un editorial pentru Adevărul.

„Unde e Republica Moldova în discursul preşedintelui? Nu că ar fi fost musai, ba chiar nu e sănătos să atragi atenţia asupra eşecurilor tale, dar parcă era şi rămăsese prioritatea zero a României? Iohannis a menţionat că până nu demult discutam de extindere (a NATO, UE), iar acum nu mai ştim cum să ieşim din crize. Să înţelegem că am abandonat chiar şi iluzia viitorului euroatlantic al Republicii Moldova şi retorica în acest sens? La Chişinău cred că nu va scăpa asta”, conchide expertul de la Bucureşti.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.