Europarlamentarul care este şi membru în Delegaţia UE - Republica Moldova susţine că aceste concluzii nu sunt suficient de ambiţioase. 

„De la finalul crizei politice din Republica Moldova Uniunea Europeană îşi declară constat sprijinul pentru autorităţile de la Chişinău în procesul de realizare a reformelor incluse în Acordurile de asociere şi liber schimb cu UE, dar nu este suficient. Trebuie să oferim un sprijin concret şi nu doar să ne rezumăm la un rol pasiv. În ceea ce priveşte frauda din sistemul bancar, Uniunea Europeană trebuie să pună la dispoziţie experţi în combaterea fraudei fiscale, a evaziunii şi spălării banilor, care să ajute autorităţile de la Chişinău să recupereze prejudiciul până la ultimul ban”, a declarat Siegfried Mureşan.

Eurodeputatul afirmă că UE trebuie să contribuie la recâştigarea încrederii în sistemul bancar din Republica Moldova, astfel ca oamenii să aibă încredere că economiile lor sunt sigure, iar întreprinzătorii şi investitorii să ştie că sistemul bancar poate susţine creditarea.

„Băncile trebuie să fie suficient de bine capitalizate, de aceea este nevoie să fie evaluate care sunt băncile viabile şi care sunt cele care au nevoie de restructurare. Aici experţii Uniunii Europene pot să fie din nou de folos. Nu în ultimul rând, trebuie întărită supravegherea bancară. Pentru ca o astfel de fraudă să nu se mai repete, este nevoie de o mai bună supraveghere bancară, de o bancă naţională independentă, cu o conducere aleasă transparent şi cu un management nepolitizat care să decidă strict în interesul politicilor financiare ale Republicii Moldova. Uniunea Europeană poate ajuta şi eu fac apel să pună la dispoziţie experţi din partea Comisiei Europene, din partea Băncii Centrale Europene care să contribuie cu expertiză în vederea întăririi sistemului bancar”, a menţionat Mureşan.

Legislatorul a adăugat că Uniunea Europeană trebuie să trimită de urgenţă experţi în toate domeniile în care Republica Moldova are nevoie de reforme pentru a asista autorităţile în stabilirea unor planuri de lucru şi în implementarea acestora.

„Şi vorbesc aici, în principal, despre sistemul de justiţie şi de luptă anticorupţie şi despre stabilirea unor criterii clare, transparente şi obiective de selectare a conducerii Procuraturii Generale, dar şi reexaminare a regulilor de răspundere a procurorilor şi cele privind imunitatea generală a acestora. Potrivit Guvernului de la Chişinău, au fost îndeplinite doar 60% din prevederile Planului naţional de acţiuni privind implementarea Acordurilor de asociere şi liber schimb al UE cu Republica Moldova, plan care trebuie implementat până la finalul anului. Dacă Uniunea Europeană doreşte ca Moldova să ducă la îndeplinire toate aceste reforme, nu este suficient să-i ceară asta, trebuie să o ajute în cel mai concret mod cu putinţă”, a conchis Siegfried Mureşan.