Declaraţia a fost emisă astăzi de CMAN, care afirmă că, în pofida faptului că protestele organizate de ei şi de reprezentanţii segmentelor sociale aderente la mişcarea protestatară, inclusiv sub egida Forumului Civic din 20 ianuarie 2016, au avut în permanenţă un caracter paşnic, instituţiile coercitive continuă intimidarea, persecutarea şi urmărirea penală a protestatarilor, precum şi inventarea unor prejudicii materiale create de aceştia.
 
„După 8 ani de dictatură comunistă în frunte cu Voronin, cetăţenii Republicii Moldova au ieşit în stradă în aprilie, 2009, pentru a scoate din captivitate instituţiile fundamentale ale statului. Presiunea străzii a fost factorul determinant care a dus la înlăturarea regimului comunist – acel regim care nu mai putea fi lăsat să guverneze. Astăzi istoria se repetă, dar mult mai tragic. Cei care au venit la putere după 2009 s-au ascuns în spatele paravanului european şi au pus mâna pe Parlament, Guvern şi Instituţiile de Drept şi de Reglementare”, susţin membrii Consiliului.

DECLARAŢIA integrală a Consiliului Marii Adunări Naţionale:

După 8 ani de dictatură comunistă în frunte cu Voronin, cetăţenii Republicii Moldova au ieşit în stradă în aprilie, 2009, pentru a scoate din captivitate instituţiile fundamentale ale statului. Presiunea străzii a fost factorul determinant care a dus la înlăturarea regimului comunist – acel regim care nu mai putea fi lăsat să guverneze. Cu părere de rău, guvernarea lui Voronin nu numai că nu a înţeles mesajul cetăţenilor, dar a mai şi declanşat o ofensivă nocturnă împotriva protestatarilor, care s-a soldat cu victime omeneşti. Tinerii care au protestat au fost ridicaţi din cămine şi judecaţi de către torţionari în comisariate.
  
Astăzi istoria se repetă, dar mult mai tragic. Cei care au venit la putere după 2009 s-au ascuns în spatele paravanului european şi au pus mâna pe Parlament, Guvern şi Instituţiile de Drept şi de Reglementare. Situaţia a degradat astfel încât, conform Raportului Competitivităţii Globale, Republica Moldova este pe ultimul loc în lume la capitolul încrederii în Justiţie şi pe primul loc al corupţiei şi sărăciei. Nu doar cetăţenii simt acest calvar al oligarhiei, ci şi partenerii internaţionali, care vorbesc cu text deschis despre colapsul Republicii Moldova.
 
Detonatorul protestelor stradale non-stop a fost furtul unui miliard de dolari din banii publici. Cetăţenii nu au mai putut suporta batjocura şi au ieşit la protest cu sutele de mii. Ca şi în 2009, cei de la guvernare nu acceptă dialogul şi eliberarea instituţiilor statului. O astfel de atitudine duce doar la tensionarea situaţiei. Mai mult decât atât, modul în care a fost instituit Guvernul oferă dreptul cetăţenilor la proteste şi revoltă. Toate au o limită!
 
În pofida faptului că protestele organizate de către Consiliul Marii Adunări Naţionale şi reprezentanţii segmentelor sociale aderente la mişcarea protestatară, inclusiv sub egida Forumului Civic din 20 ianuarie 2016, au avut în permanenţă un caracter paşnic, iar oligarhia ignoră în mod ostentativ revendicările populare şi rezoluţiile Forumului Civic, instituţiile coercitive continuă intimidarea, persecutarea şi urmărirea penală a protestatarilor, precum şi inventarea unor prejudicii materiale create de aceştia.
 
În acelaşi timp, crimele comise de aşa-zisa guvernare pro-europeană, furtul zecilor de miliarde de lei din rezervele naţionale, din bugetul de stat şi fondurile întreprinderilor economice strategice, spălările a zeci de miliarde de dolari prin justiţia şi băncile moldoveneşti, rămân neinvestigate, prejudiciile – nerecuperate, iar beneficiarii finali ai acestor crime se află în libertate.
 
Pornind de la cele expuse, având în vedere nesoluţionarea până în prezent a revendicărilor Forumului Civic din 29 ianuarie 2016, inclusiv cea privind eliberarea imediată a deţinuţilor politici din grupul Petrenco, încetarea persecuţiilor şi a urmăririi penale a protestatarilor,

DECLARĂM:
  
Consiliul Marii Adunări Naţionale îşi asumă responsabilitatea pentru protestele organizate sub egida sa şi face apel către instituţiile statului să înceteze imediat persecuţiile şi urmărirea penală a protestatarilor, eliberarea imediată a deţinuţilor politici şi neadmiterea pe viitor a provocărilor, atât din partea instituţiilor coercitive ale statului, cât şi din partea celor nestatale, paramilitare, controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.
  
Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.