„Chişinăului i se va cere să clarifice ce s-a întâmplat în 2014 în sistemul bancar şi să caute să recupereze fondurile dispărute, aducându-i în faţa justiţiei pe cei vinovaţi. Auditul celor trei bănci va trebui efectuat de o structură specială, în cooperare cu Fondul Monetar Internaţional. Pentru a evita repetarea unor asemenea cazuri, legislaţia de prevenire a spălării banilor va trebui adusă în linie cu cea europeană”, transmite Radio Europa Liberă, al cărei corespondent de la Bruxelles a reuşit să consulte rezoluţia care urmează să fie adoptată astăzi.

„Moldova se află încă într-o situaţie mult mai bună decât celelalte două ţări care au semnat un Acord de Asociere cu UE: Ucraina şi Georgia. Moldova rămâne singura ţară ai cărei cetăţeni pot călători în spaţiul Schengen fără viză. În acelaşi timp, aşa cum o va confirma rezoluţia de luni, acordul UE cu Moldova este definitiv, după ce a fost ratificat de toate cele 28 de ţări membre, în vreme ce cel cu Ucraina este pus în pericol de referendumul care va fi organizat în Olanda în luna aprilie în legătura cu ratificarea acordului”, scrie Europa Liberă.

Cu toată situaţia sa privilegiată din punct de vedere politic, Moldova a stârnit îngrijorare recent prin instabilitatea sa politică şi prin diminuarea certitudinii că va urma un drum european. Textul rezoluţiei insistă foarte mult pe necesitatea continuării reformelor pentru a reface încrederea populaţiei.

Miniştrii europeni îşi vor exprima îngrijorarea în legătură lipsa de independenţă a justiţiei şi a structurilor legale. Se vor cere reforme şi aici, inclusiv combaterea corupţiei şi numirea judecătorilor pe merit.

Şi în economie vor trebui reforme, pentru a crea încredere şi a atrage investitori. Consiliul european (cei 28 de miniştri de externe) vor asigura în continuare Chişinăul de continuarea sprijinului tehnic european, inclusiv prin evaluarea oricărui proiect. Cât despre sprijinirea financiară, deocamdată suspendată, ea va fi reluată când se va limpezi situaţia politică şi economică. Este salutată însă iniţiativa guvernului de a cere FMI să trimită cât mai repede o misiune de evaluare.

Se va mai cere respectarea regulilor OSCE în chestiunea finanţării partidelor şi ameliorarea legislaţiei naţionale privind mass media astfel încât să fie prevenită concentrarea presei în prea puţine mâini.

În final, e salutat angajamentul Chişinăului de a da prioritate chestiunii Transnistriei şi de a relua negocierile în formatul 5 + 2. La fel, e lăudată iniţiativa de a stabili un grup de lucru permanent pentru cooperarea între parlamentul de la Chişinău şi cel al Găgăuziei.