Şeful Direcţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri a Consiliului raional Cahul, Sergiu Dragoi, tot el secretar executiv al OT Cahul a PDM, susţine că e vorba doar despre o coincidenţă. Caietele de sarcini pentru licitaţiile câştigate de aceste companii au fost elaborate de direcţia lui Dragoi, tot el membru al comisiei de concurs.


(Sergiu Dragoi şi Andrian Galaju, membri activi în cadrul Organizaţiei Teritoriale Cahul a PD, alături de premierul Pavel Filip)

Interesele au carnet de partid

Boris Susanu este vicepreşedintele OT Cahul a Partidului Democrat şi cofondator al companiei de construcţii „Gebhardt-Construct” SRL. Pe parcursul anului trecut, firma a câştigat 20 de licitaţii publice organizate în raionul Cahul. Valoarea totală a lucrărilor pe care compania democratului s-a asumat să le execute este de 3,2 milioane de lei. Cel mai valoros contract de achiziţii, câştigat de firma lui Susanu, prevede reparaţia capitală a Liceului „Mihai Eminescu” din oraşul Cahul.

Concursul a fost desfăşurat în mai 2014, iar „Gebhardt-Construct” a câştigat licitaţia la care au mai participat trei companii, graţie faptului că a propus cel mai mic preţ - 4,481 de milioane de lei.

Peste exact un an de zile, conducerea liceului, reparat din banii Guvernului României, urma să taie panglica de inaugurare a instituţiei, lucru care s-a întâmplat, chiar dacă lucrările de reparaţie încă nu se încheiaseră.

Potrivit datelor Agenţiei Achiziţii Publice, la 15 mai 2015, „Gebhardt-Construct” a semnat cu liceul un contact de prelungire a termenului de executare a lucrărilor, iar peste o lună a cerut să i se plătească în plus 591 de mii de lei pentru lucrările executate.

Ala Gaidar, directoarea Liceului „Mihai Eminescu”, tot ea preşedintă a Organizaţiei de Femei din Cahul a Partidului Democrat, a acceptat cererea de majorare a costului lucrărilor.

Apartamentul, prietenul şi tenderele

Compania „Gold-Construct” SRL a câştigat, în 2015, 19 licitaţii publice organizate în raionul Cahul. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, fondator şi administrator al firmei este Andrian Galaju, un angajat al Oficiului teritorial Cahul al ÎS „Cadastru”.

Andrian este membru activ al Partidului Democrat, pe pagina sa de Facebook acesta are mai multe poze în care apare alături de noul premier, Pavel Filip, tot el preşedinte al OT Chişinău a PDM.

„Aveţi răbdare, lucrurile o să se schimbe spre bine. Cunosc capacităţile şi pe domnul Filip personal, hai o să discutăm măcar după primele 100 de zile”, nota tânărul, pe aceeaşi reţea de socializare, într-un mesaj de susţinere a candidaturii lui Pavel Filip la funcţia de prim-ministru.

Firma „Gold-Construct” a fost fondată pe 25 noiembrie 2013 şi peste doar cinci luni de zile a şi început a câştiga licitaţii în primăriile din raionul Cahul.

„Nu e nimic straniu. Eu lucrez pentru un profit mic. Propun cel mai mic preţ şi de aceea câştig licitaţiile”, ne-a explicat Andrian Galaju succesul său la tenderele publice din Cahul.

Întâmplător sau nu, firma acestuia însă îşi are sediul într-un apartament care aparţine tatălui şefului Direcţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri din raionul Cahul, Sergiu Dragoi, despre care Galaju recunoaşte că îi este un bun prieten.

Tot Dragoi este şi secretarul executiv al OT Cahul a PDM, iar direcţia pe care o conduce are rolul important de a elabora caietul de sarcini pentru licitaţiile publice de executare a lucrărilor de reparaţii şi construcţii organizate în Cahul. Cu alte cuvinte, direcţia lui Dragoi stabileşte condiţiile pe care trebuie să le întrunească viitorul câştigător al licitaţiei.

Secretul succesului

„Relaţiile mele cu Andrian Galaju nu puteau influenţa licitaţiile”, ne asigură Dragoi, precizând că nici el, nici tatăl său, Nicolae Dragoi, nu au nicio legătură cu firma „Gold-Construct”.

„Andrian a semnat un contract de comodat cu tatăl meu şi a închiriat apartamentul acestuia pentru sediul firmei”, afirmă funcţionarul cahulean.

Întrebat cum se face că marea majoritate a licitaţiilor pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii şi construcţii în Cahul sunt câştigate de firme ale membrilor Partidului Democrat, Dragoi ne-a dat asigurări că niciodată nu s-a ţinut cont de apartenenţa politică a oamenilor de afaceri.

Şi Andrian Galaju insistă că prietenia sa cu Dragoi nu i-a influenţat succesul la licitaţii.

„Nu are nicio legătură, mai ales că Sergiu nu activează de mult timp în această funcţie. Eu am câştigat licitaţii şi până ca el să devină şef al direcţiei”, afirmă Galaju, explicându-ne că el participă doar la licitaţiile din raionul Cahul, pentru că astfel şi cheltuielile de regie sunt mai mici şi nici experienţa nu este atât de mare, încât să participe la licitaţiile din alte raioane.

Timp de un an şi jumătate, până la venirea lui Dragoi în fruntea direcţiei, firma lui Galaju a câştigat zece licitaţii publice în Cahul, iar în şapte luni după numire, „Gold-Construct” a câştigat alte 17 licitaţii.

Andrian Galaju menţionează că şi-a deschis compania din economiile făcute şi ajutorul părinţilor. „Unii preferă să îşi investească economiile în maşini. Eu am ales să pornesc o afacere pentru a-mi face un viitor în ţară”, a explicat el.

În 2015, firma tânărului a câştigat licitaţii în valoare de 4,1 milioane de lei.

Alte firme, acelaşi partid

Tot membri ai Partidului Democrat ar fi şi Alexei şi Ion Ghindă, fondatorii companiilor „Alexconstruct” şi „Lumea calităţii”, care s-au ales în 2015 cu 26 şi, respectiv, patru contracte de reparaţii în Cahul.

Surse din cadrul Consiliului raional Cahul ne-au comunicat că toate aceste companii au reuşit să câştige licitaţiile graţie suportului vicepreşedintei raionului Elena Bacalu, preşedintă a OT Cahul a PDM.

Preşedintele raionului, Ion Groza, dezminte. Potrivit lui, Elena Bacalu nu mai este vicepreşedintă a raionului din septembrie 2015, când a devenit deputat al fracţiunii PDM.

„Despre licitaţiile din raion pot să vă spun doar că nu am avut niciodată senzaţia că ar fi aranjate. Nu am primit niciodată obiecţii. Eu reprezint Partidul Liberal Democrat şi nu aş fi avut niciun motiv să avantajez la tendere firmele democraţilor. E adevărat că în ultima perioadă noi am expus opinii critice la adresa PLDM, dar asta nu înseamnă că suntem deja la PDM”, a încercat să se justifice preşedintele raionului.

„Nu-mi voi încuraja colegii să îşi ceară scuze pentru succes”

„Menţionez tranşant: în calitate de lider al organizaţiei teritoriale a PDM Cahul, nu voi încuraja niciodată membrii acestei organizaţii să îşi ceară scuze pentru succesul pe care-l au în carieră şi pe care l-au obţinut datorită pregătirii şi muncii lor. Cei peste 3000 de membri ai organizaţiei teritoriale Cahul a Partidului Democrat sunt profesori îndrăgiţi, medici respectaţi, lideri agricoli serioşi, oameni de nădejde şi muncitori. Da, din echipa PDM fac parte manageri buni şi oameni care au reuşit în business, în mediul privat. Eu şi echipa PDM Cahul încurajăm implicarea acestor oameni, pentru că raionul are nevoie de profesionişti în realizarea proiectelor de dezvoltare. Este important pentru raion să fie realizate cât mai multe proiecte de dezvoltare, pentru binele tuturor locuitorilor,iar resursele financiare publice pentru aceste lucrări să fie utilizate în mod transparent şi corect. În ciuda tuturor presiunilor care există, nu pot să fiu de acord cu denigrarea imaginii membrilor noştri, prin acuzaţiile publicate fără nicio probă şi verificare detaliată”, ne-a răspuns Elena Bacalu.