„Ei încearcă să ne aducă la condiţia 7 aprilie, să trecem nişte limite. S-a spus acest lucru prin gura lui Dudoglo (deputat PD, n.r.), care a spus foarte clar că guvernarea nu va ceda puterea fără sânge. Ceea ce trebuie să facem noi e să apropiem alegerile anticipate şi în aceste condiţii trebuie să ne preocupe consolidarea unei alternative”, a menţionat Andrei Năstase.

La rândul său, Maia Sandu afirmă că forţele noi de dreapta care se consolidează în acest moment nu trebuie să se descurajeze. „Ei asta îşi doresc, dar noi nu trebuie să fim descurajaţi. Da, va fi greu, dificil, dar până la urmă nu vor avea încotro şi vor trebui să ne înregistreze partidele”, susţine fosta ministră.

Analistul politic Victor Ciobanu a declarat, în context, că guvernarea se pregăteşte de anticipate şi asta o demonstrează inclusiv faptul că, recent, se anunţase crearea Platformei „Dreptate şi Adevăr”, cu abrevierea identică Platformei Demnitate şi Adevăr. „Nu m-aş mira să apară şi PAS 2. Tehnologiile uzuale de pe malul Bâcului se pun în aplicaţie. Să fim atenţi că mai aproape de alegeri vor apare tot felul de partiduţe unioniste, vă asigur din experienţa atâtor campanii electorale”, a spus Victor Ciobanu. „Eu nu cred că această guvernare va fi foarte durabilă din simplu motiv că nu va avea resursele şi instrumentele necesare. Încet, dar sigur, mergem spre alegeri anticipate”, a adăugat analistul politic.

Invitaţii Cabinetului din Umbră au vorbit şi despre prima tranşă din împrumutul din partea României, ale cărui condiţii au fost criticate la Chişinău, fiind calificate drept mai mult de formă. Or, Maia Sandu este de altă părere. „Pentru prima tranşă nici nu trebuiau să există condiţii. Acordul nu s-a schimbat din toamnă, când a fost negociat, dar au apărut condiţii. Deci nu putem spune că României chiar nu-i pasă. Eu cred că ei sunt serioşi şi dacă au formulat aceste condiţii o să urmărească îndeplinirea lor. Acest Guvern trebuie să facă cel puţin câteva lucruri corecte ca să justifice acordarea acestor bani. Însă din acţiunile de până acum vedem că ei nici măcar de formă nu fac lucruri corecte”, afirmă Maia Sandu.

„Prima tranşă va fi oricum acordată, iar la a doua vor fi probabil suplimentate condiţiile. În fine, România face ceea ce trebuie să facă. Nu poţi să laşi o populaţie să moară din cauza că ăştia au furat tot ce au putut”, a declarat Andrei Năstase.

În altă ordine de idei, analistul Victor Ciobanu a declarat că guvernarea blufează în faţa partenerilor externi. „Plahotniuc este jucător şi degeaba mulţi asociază jocul lui cu jocul de şah. Ăsta e poker, unde miza se dublează şi tot creşte. variantele propuse partenerilor sunt două - fie orice combinaţie cu jokerul, adică Plahotniuc şi PD, la guvernare, fie tancurile ruseşti care deja sunt în suburbiile Chişinăului. Deocamdată acest bluf trece şi va mai trece încă o perioadă”, a zis Victor Ciobanu.

„Depinde ce vor face când se va ajunge la alegerea preşedintelui, dacă vor insista pe cel mai urât dintre pământeni sau nu. Însă eu nici la poziţia de prim-ministru nu m-am aşteptat că va insista omul atât de mult”, a continuat Maia Sandu.

„Îmi pare rău să constat că această guvernare nu vrea cât de puţin să îmbunătăţească lucrurile şi să diminueze supărarea oamenilor. Nu ştiu de câtă toleranţă mai trebuie să dea dovadă societatea. Noi trebuie să ne mobilizăm şi să transmitem un mesaj clar că nu mai tolerăm ce am tolerat atâţia ani”, a punctat fosta ministră.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.