„Eu nu ştiu la ce s-a referit domnul prim-ministru când a vorbit de 30 de zile, poate s-a referit la componenta de executiv, că vor pregăti toate proiectele care trebuie trimise Parlamentului. Eu nu văd cum în 30 de zile să elaborezi proiectul în guvern, să-l dezbaţi cu societatea civilă, să-l trimiţi la toate consultările şi avizările necesare, expertizele necesare, după care în Parlament să-l votezi”, a declarat vicepreşedintele Parlamentului.

În context, Palihovici spune că nealegerea preşedintelui poate avea consecinţe pentru situaţia economică şi socială a ţării. „Ceea ce trebuie să spun este că nealegerea preşedintelui ţării ar face ca problemele cu care ne confruntăm noi să se agraveze şi mai mult. Să nu uităm că nu avem un acord cu Fondul Monetar Internaţional, care este unul dintre partenerii cu care noi am putea să mişcăm lucrurile pe mai multe dimensiuni în direcţia corectă. Situaţia economică nu ar avea cum să devină mai bună dacă preşedintele nu este ales. Şi vă spun de ce. Atunci apare o incertitudine deplină şi la capitolul funcţionarea Parlamentului şi a executivului, toţi politicienii, toate partidele vor fi axate pe mobilizare pentru campania electorală. Atenţia miniştrilor şi a şefilor de agenţii va fi distrasă în altă direcţie decât cea care înseamnă administrarea statului. Nealegerea preşedintelui ar avea consecinţe dramatice pentru situaţia financiară, economică, socială a Republicii Moldova”, a continuat Palihovici.

De asemenea, Liliana Palihovici admite că după începerea sesiunii parlamentare, Andrian Candu ar putea avea alţi vicepreşedinţi. „Se discută acest lucru. Nu pot să vă spun acum. Dacă va rămâne această formulă, voi continua să fiu vicepreşedinte al Parlamentului. Deciziile se iau cu majoritatea. De obicei, au existat vicepreşedinţi şi de la opoziţie, acum în prezidiu doar eu sunt din partea opoziţiei. Să vedem care va fi decizia majorităţii”, a adăugat demnitarul.

Amintim că premierul Filip a convenit cu miniştrii din guvernul său ca în termen de cel mult 30 de zile să fie recuperate întârzierile în ceea ce priveşte aplicarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.