În aceste circumstanţe, responsabilul a mărturisit că primarii din partea PD şi PL pun presiune pe colectori, aplicând metode de şantaj, insinuând în acest fel că ar putea să-şi piardă jobul, în cazul în care vor continua să participe la procesul de colectare a semnăturilor. „Noi avem grupe de iniţiativă în fiecare unitate teritorială administrativă. Se întâmplă şi astfel de cazuri, cum ar fi în Rezina unde şase colectorii au fost intimidaţi şi chiar speriaţi de funcţionarii publici că vor fi eliberaţi din funcţie dacă vor continua colectarea. Impedimente întâlnim din partea primarilor PD, PL şi totodată am observat bariere din partea instituţiilor statului. Personal m-am adresat la Gara Centrală, de Nord, de Sud pentru a instala corturi, acolo vin cetăţeni din toate regiunile ţării, însă ei au refuzat, cu toate că prevederile CEC spun că instituţiile statului trebuie să creeze condiţii optime pentru desfăşurarea procesului de colectare a semnăturilor”, a afirmat vicepreşedintele Biroului Executiv.

Totodată, Gârbu subliniază că procesul este tergiversat şi de CEC prin emiterea numărului insuficient de liste de subscripţie, fapt care denotă că se doreşte ca acest referendum să nu fie realizat. „Nici n-am reuşit să fim înregistraţi de către CEC şi deja instituţiile statului au fost antrenate în aşa fel încât nu doar să creeze impedimente în derularea procesului, dar însăşi colectarea semnăturilor nu să aibă loc. La 14 decembrie am primit 40 de mii de liste de subscripţie, însă având în vedere că acest număr este insuficient ca cetăţenii RM să se expună asupra iniţierii referendumului, am solicitat la 15 decembrie Biroului Executiv ca să ne elibereze liste de subscripţie conform numărului alegătorilor. Noi am primit liste insuficiente, ceea ce constituie 20% din alegătorii ţării. Astfel apare întrebarea, de ce CEC-ul a eliberat cu întârziere şi a tergiversat eliberarea acestor liste? Desigur sunt create bariere ca procesul să nu aibă loc”, a subliniat Gârbu.

Amintim că la protestul din 6 septembrie, organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, manifestanţii au votat o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii vor ca imunitatea parlamentară să fie limitată.

Pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei sunt necesare cel puţin 360 de mii de semnături pentru fiecare dintre cele patru chestiuni ale plebiscitului. Grupul de iniţiativă, din care fac parte peste 700 de oameni, are la dispoziţie cel mult trei luni pentru a le colecta. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.