„Sperăm în continuarea luptei cu corupţia la turaţii mari. Moldova are nevoie de o agendă diferită, să nu fie umbrită de corupţia sistemică”, a afirmat oficialul european.

„Agenda de asociere nu e pentru UE, e pentru Moldova şi cetăţenii ei, ca oamenii să aibă un viitor diferit. Sperăm că Moldova va fi o ţară ambiţioasă, orientată spre viitor. Nu e timp de pierdut. Cu cât mai repede vor fi implementate reforme, cu atât mai bine va fi pentru noi. Vom judeca după rezultate. Credite majore nu vor fi oferite pentru lipsă de performanţă. Înţelegem cât de gravă e situaţia”, a mai adăugat Auštrevičius.

Totodată, Auštrevičius a declarat că instituţiile de stat trebuie depolitizate. „Îndemnăm, de asemenea, la depolitizarea instituţiilor de stat. Este un lucru foarte important în luarea deciziilor în cadrul justiţiei, a economiei şi în alte domenii”, a subliniat raportorul.

Mai mult, eurodeputatul a spus răspicat că în cazul jafului din sistemul bancar trebuie să existe nume concrete, iar investigaţia trebuie să aibă o finalitate. „Aşteptăm rezultate concrete, iar acest guvern este împins la limite să fie cât mai eficient. Aşteptăm rezultate concrete şi rapide cât priveşte reforma şi domeniile: investigarea fraudei bancare până la urmă, cu nume concrete ale vinovaţilor pentru dispariţia unei enorme sume de bani, atât de necesari ţării”, a precizat europarlamentarul Petras Auštrevičius.

Oficialul european s-a referit şi la organizarea concursurilor pentru funcţiile publice, precizând că în ţara noastră ar trebui să se ajungă în situaţia în care la aceste concursuri trebuie să participe mai multe persoane. „Ar trebui să ajungem în situaţia când la concursuri să existe mai mulţi candidaţi. Moldova este o ţară cu mulţi oameni talentaţi. Ar trebui să căutăm oameni tineri, competenţi, care ar putea fi numiţi în aceste funcţii. Moldova este în faţa unei provocări fără precedent – să se oprească şi să se scufunde sau să avanseze şi să devină o ţară dinamică, în transformare, care să ofere un alt viitor pentru cetăţeni”, a conchis deputatul european.

Amintim că raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 8-11 februarie 2016.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.