Fosta ministră a Educaţiei a subliniat că cetăţenii trebuie să aleagă între un rău cert, dovedit, care este acest sistem oligarhic, care doar se numeşte proeuropean, dar nu este în esenţă un guvern proeuropean, şi un rău potenţial, care ar fi situaţia în care partidele noi, de centru dreapta, nu reuşesc să se mobilizeze şi, respectiv, să vină în Parlament cu majoritate.

„Alegerile anticipate ar fi bine să aibă loc nu mai târziu de un an de zile, în toamnă. Cred că este timp destul până atunci să se consolideze partidele de alternativă pe dreapta şi pe centru. În ce priveşte protestele, acestea sunt un instrument de presiune asupra guvernării. Din păcate, guvernarea nu recunoaşte un alt mod de comunicare cu propriii cetăţeni şi propriii votanţi, pentru că foarte mulţi dintre oamenii care vin acum la proteste au votat aceste partide la alegerile parlamentare din 2014 nu pentru că le-au fost foarte dragi, ci pentru că au vrut să menţină parcursul european al RM”, a spus Sandu, adăugând ca oamenii şi-au dat seama că au greşit atunci când au crezut că această guvernare poate duce ţara pe un drum corect.

Totodată, Maia Sandu a menţionat că pentru a nu permite aprofundarea crizei societatea civilă a formulat un şir de soluţii pe care le-a înaintat actualei guvernări.

„Sunt şi condiţii menite să slăbească controlul sistemului oligarhic asupra instituţiilor statului. Ştim sigur că acest Guvern şi Parlament nu vor contribui la demontarea completă a acestui sistem de control al instituţiilor statului şi de consolidare a independenţei acestora, dar cel puţin să punem nişte baze. Împreună cu organizaţiile internaţionale şi cu partenerii de dezvoltare, trebuie să combinăm presiunea protestului cu pârghia suportului financiar pentru a determina Guvernul să facă nişte paşi, ca să evităm această criză şi să avem alegeri într-un context decent”, a afirmat Sandu.

În aceste circumstanţe, liderul Platformei PAS a declarat că în cazul în care Guvernul nu va îndeplini nicio condiţie, el riscă să aducă în stradă mult mai mulţi oameni decât a văzut în ultimele luni. „Vor veni toţi cei care nu-şi primesc pensiile şi salariile, iar situaţia va fi foarte greu de administrat. Eu cred că Guvernul este tentat să mimeze reforme şi rolul nostru este să monitorizăm foarte strâns”, a adăugat fosta ministră.

„Lumea înţelege că am ajuns aici din cauza corupţiei şi că trebuie să construim altfel de instituţii şi să ne facem toţi mai bine treaba. Republica Moldova are o problemă de divizare a societăţii şi pe parcursul celor 25 de ani de la Independenţă nu am reuşit să scăpăm de scindarea între oameni care se uită la Est şi oameni care se uită la Vest. Avem guvernări proaste de dreapta şi de stânga”, susţine Maia Sandu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.