Totodată, Petrenco a declarat că a atacat la CSJ hotărârea Consiliul Superior al Procurorilor şi afirmă că învestirea ultrarapidă a lui Harunjen arată că se încearcă ascunderea modului în care s-a desfăşurat concursul.

„Că Timofti a semnat decretul demonstrează că, de fapt, concursul a fost o mimare. Ei trebuiau să aştepte ca toate procedurile să fie încheiate în instanţă şi doar după ce decizia rămâne în vigoare atunci Timofti trebuia să semneze decretul. Ei se grăbesc pentru că nu vor ca fărădelegile să fie examinate de instanţa de judecată. Decretul nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Cu ce drept Harunjen a venit să depună jurământul? Noi aflăm nu din Monitorul Oficial că Harunjen a fost învestit, dar din mass-media care aparţine lui Plahotniuc”, a declarat Petrenco în cadrul unei conferinţe de presă.

„Au încălcat un şir de prevederi legale. Ceea ce a avut loc pe parcursul ultimilor săptămâni este o farsă. Nu a avut niciun fel de concurs. Procurorul a fost ales la GBC, la Nobil, de Plahotniuc, dar nu de Consiliul Superior al Procurorilor”, a precizat fostul deputat.

Petrenco mai spune că nu a fost adoptat niciun fel de regulament de Consiliul Superior al Procurorilor, aşa cum era necesar, iar candidaţii nu au trecut testul la poligraf, crede fostul parlamentar.

„Consiliul Procurorilor trebuia să aprobe regulamentul privind modul de desfăşurare a concursului - un asemenea regulament nu există. Despre ce concurs putem vorbi dacă, elementar, nu există un regulament? Din start legea este încălcată. Tot concursul a fost netransparent. Am aflat din comunicatele de presă precum că a avut loc testarea la poligraf. Sunt ferm convins că nu a fost nicio testare la poligraf. Am aflat din comunicat că niciun candidat nu a picat testul la poligraf. Nu există niciun raport şi asta pentru că nu a existat nicio testare. Nu ştim întrebările, răspunsurile şi unde sunt rezultatele. Legea cu privire la testare presupune o înregistrare video. Unde sunt înregistrările video? Cine a întocmit lista cu întrebări? Sunt absolut convins că asemenea testare nu a avut loc”, a declarat Grigore Petrenco.

Fostul deputat mai afirmă că Harunjen a fost învestit cu atâta grabă pentru că se ştia că niciun candidat nu va ataca decizia Consiliului Suprem al Procurorilor, deoarece aceştia erau doar pentru decor. „Se ştia că decizia nu va fi atacată de ceilalţi candidaţi, asta demonstrează că toţi au avut un rol bine determinat, un fel de „podtanţovkă” a lui Harunjen”, a punctat ex-deputatul Petrenco.