Potrivit proiectului, magistraţii Curţii Constituţionale care au împlinit 50 de ani şi au o vechime în muncă de 20 de ani, inclusiv în funcţia de judecător al CC pe perioada unui mandat deplin, au dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporţie de 55 la sută faţă din salariul mediu.

Totodată, pentru fiecare an complet de muncă, peste vechimea de 20 de ani, se vor adăuga câte 3%. Pensia pentru vechime în muncă nu va depăşi însă 80% din salariul mediu de magistrat al CC. După pensionare, judecătorii Curţii vor avea dreptul să se angajeze şi să primească şi pensia, şi salariul integral.

„Avem reforma sistemului de pensii care vorbeşte de echitate şi unitate şi brusc veniţi cu acest proiect de lege. Cum se va împăca cu echitatea?” a întrebat deputatul comunist Oleg Reidman.

„Nu facem altceva decât să executăm o hotărâre irevocabilă a Curţii Constituţionale. Ceea ce ţine de reforme, vom discuta mai apoi. Noi, deputaţii, nu avem dreptul să discutăm deciziile CC”, a fost explicaţia deputatului PD Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii proiectului.

„Guvernarea are obligaţiuni faţă de judecătorii CC care pe 4 martie (n.r. - Hotărârea Curţii Constituţionale cu privire la modul de alegere a Preşedintelui) au făcut o lovitură anticonstituţională. Mandatul lor va fi prelungit până la 99 de ani sau cât acolo. Declaraţiile că ceea ce a decis CC este corect sunt aiureli. Cei care spun aşa ceva, nu au minte. 101 în Parlament sunt toţi proşti, iar patru membri ai CCM sunt cei mai corecţi”, a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„De ce acest proiect este promovat cu grabă în condiţiile în care mai multe decizii ale CC stau pe rafturi şi nu se execută? Suntem în aşteptarea reformei pensiilor. Acest proiect vine în contradicţie cu pensiile judecătorilor. De ce atunci Curtea a decis pentru ei într-un fel, iar pentru ceilalţi altfel? Poate nu trebuie să ne grăbim ori vine validarea mandatului preşedintelui?”, a intervenit liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

„Problema ţine de stagiul de cotizare. Ei fizic nu au cum să acumuleze acel stagiu de cotizare”, a spus Sîrbu.

Precizăm că pe proiectul de lege respectiv şi-au pus semnătura preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc, deputatul PD Sergiu Sîrbu, precum şi legislatorii transfugi Ştefan Creangă şi Igor Vremea.

Acum două săptămâni, Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care mandatul judecătorilor CC aflaţi în exerciţiul funcţiei urmează să fie prelungit cu încă trei ani. Astfel, magistraţii constituţionali vor fi numiţi pentru un mandat de nouă ani, faţă de şase ani cât era până acum, dar acesta va fi singurul.