„Plahotniuc, Dodon, Timofti, inspiraţi de precedentul 2012, au realizat actul de uzurpare a puterii de stat şi pentru următorii şapte ani. Fiecare dintre ei va răspunde penal, în cadrul unui proces unic, în care drepturile omului vor fi respectate cu stricteţe, iar pedepsele vor fi individualizate după contribuţie”, a declarat Andrei Năstase.

Precizăm că preşedintele în exerciţiu, Nicolae Timofti, a semnat astăzi decretul de numire a lui Eduard Harunjen în funcţia de procuror general. Totul a fost ţinut departe de ochii presei, preşedinţia anunţând doar post-factum despre numirea lui Harunjen, care a depus jurământul tot în taină.

De menţionat că Eduard Harunjen locu­ieş­te într-un imo­bil de mili­oa­ne din capi­ta­lă, pe str. N. Smo­chi­nă, la o arun­că­tu­ră de băţ de car­ti­e­rul luxos de pe str. Cio­câr­li­ei, atri­bu­it fami­li­ei Voro­nin. Casa a fost dată în exploa­ta­re în 2011, când Haru­n­jen deţi­nea func­ţia de pro­cu­ror pen­tru misiu­ni spe­ci­a­le în cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Gene­ra­le.

În 2010, pe nume­le lui Edu­ard Haru­n­jen şi al altor doi pro­cu­ro­ri a fost ini­ţia­tă o pro­ce­du­ră dis­ci­pli­na­ră în care se invo­ca nimi­ci­rea dosa­ru­lui penal por­nit pe cazul dece­su­lui tânărului Ion Ţîbu­leac în urma eve­ni­men­te­lor din 7 apri­lie 2009, dar şi fap­tul că aces­ta ar fi tăi­nu­it exis­ten­ţa unei hotă­râri pri­vind por­ni­rea urmă­ri­rii pena­le. Mai mult, Harunjen a fost învi­nu­it că, neîn­te­me­iat, a con­si­de­rat legal refu­zul de a nu por­ni urmă­ri­rea pena­lă pe acest caz.