„Am auzit premierul zicând că este un buget echilibrat şi unul pe potriva anului 2017. Din cifrele care au fost prezentate se vede că este un buget cu o acoperire de circa 1/3 la venituri din surse externe. Niciodată în istorie Moldova n-a fost atât de dependentă de veniturile externe – este primul fapt care poate fi remarcat. În niciun caz nu este un buget de dezvoltare, ci este menit să acopere găurile care s-au creat drept consecinţă a furtului miliardului. Exact acea datorie pusă pe umerii cetăţenilor şi formează marea majoritate a datoriei interne. Reforma anunţată cu mare tamtam, cu sule şi trâmbiţe de premier cu reducerea ministerelor, de fapt, nu şi-a găsit nicio reflecţie în buget, ba chiar invers – vom găsi majorări”, a declarat Victor Ciobanu.

Totodată, Alexandru Slusari este de părere că majorarea vârstei de pensionare, reieşind din condiţiile dezastruoase în care se află cetăţenii ţării, este o decizie de-a dreptul imorală.

„Este o decizie luată în mare grabă. Deciziile care vizează aproape 70 de mii de cetăţeni nu pot fi adoptate astfel. În două săptămâni au fost publicate pe site, au avut loc discuţii superficiale, fără studii, fără calcule, iar azi foarte repede a fost aprobat. Acesta este stilul în care lucrează această guvernare, cu părere de rău, a devenit normă pentru ei ca deciziile să le ia în alte birouri, dar nu în cele guvernamentale. În primul rând, problema vârstei. Din punctul meu de vedere, în situaţia în care se află cetăţenii RM - sărăcie, speranţa de viaţă scăzută - majorarea vârstei de pensionare este imorală, este ultima metodă la care trebuia să recurgă guvernarea. Trebuiau să fie folosite mai multe pârghii de soluţionare a problemei”, a spus Slusari.

Membrul Platformei Demnitate şi Adevăr a ţinut să accentueze şi faptul că decizia a fost luată în mare grabă şi în detrimentul populaţiei.

„Este o situaţie similară cu furtul miliardului. Acest regim face orice schimbare în ţară nu pentru cetăţeni, dar din contul acestora. Adică, dacă miliardul a fost furat de la cetăţeni, prima soluţie care a venit în capurile celor de la guvernare „Hai tot cetăţenii să întoarcă acest miliard”. Fix aşa s-a întâmplat cu reforma sistemului de pensionare”, a precizat vicepreşedintele PPDA.

„De unde graba aceasta pentru majorarea vârstei? Haideţi să încercăm să reabilităm economia, că aici e cea mai mare problemă. Fondul de Asigurări Sociale nu are suficiente resurse pentru a achita pensiile, iar acest lucru se datorează dezastrului din economia naţională: nu sunt locuri de muncă, salariile sunt mici, se activează la negru”, a subliniat Alexandru Slusari.

Precizăm că ieri Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pentru 2017. Pentru anul viitor, statul planifică să acumuleze venituri de aproape 32,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile vor fi de 36,9 miliarde de lei. Deficitul bugetului este estimat la peste patru miliarde de lei. Datoria de stat internă se va majora cu 14,2 miliarde de lei, în special din cauza transformării miliardelor furate din sistemul bancar în povară pentru cetăţeni. Astfel, peste 700 de milioane de lei vor fi cheltuite anul viitor pentru acoperirea acestei datorii. Ministrul Finanţelor afirmă că banii vor fi luaţi din vânzarea activelor celor trei bănci falimentate, precum şi din sechestrarea activelor.

La aceeaşi şedinţă a cabinetului de miniştri a fost aprobată majorarea vârstei de pensionare la 62 de ani pentru femei şi până la 65 de ani pentru bărbaţi. Creşterea va fi graduală, cu şase luni anual începând de la 1 ianuarie 2017, timp de zece ani. Şi asta în pofida criticilor din partea mai multor experţi economici care spun că o bună parte din populaţia Moldovei nu va reuşi să ajungă la vârsta de pensionare din cauza speranţei de viaţă tot mai mici. În prezent, vârsta de pensionare pentru bărbaţi constituie 62 de ani, iar pentru femei – 57 de ani.

Ambele proiecte urmează să fie discutate şi votate în Parlament.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.