„O poveste scrisă, indiscutabil, nu în oficiul Partidului Socialiştilor”, a calificat vicepreşedintele PPDA ieşirea la rampă a lui Dodon. „Numai reproşuri în adresa lui Andrei Năstase şi Maia Sandu, niciun cuvânt despre dosarele politice împotriva lui Usatîi, Grincu, Ursachi şi Rudenco şi nicio pretenţie la Plahotniuc”, remarcă Alexandru Slusari.

„Cum trebuie să procedeze un om care se crede preşedinte ales? Eu ştiu precis cum ar fi procedat Andrei Năstase. El imediat, fără să aştepte decizia CC, ar fi început lupta cu acest regim, dar nu cu oponenţii din cadrul campaniei prezidenţiale. El, ca un om ales de popor, s-ar fi adresat în primul rând către Timofti, care a fost ales de doi oligarhi, cu o avertizare dură că dacă va îndrăzni, concomitent cu scoaterea bagajelor din Preşedinţie, să numească în funcţia de procuror general omul lui Plahotniuc, atunci va răspunde penal. În acelaşi timp, s-ar fi adresat către popor, îndemnând întreaga societate să iasă la protest la Preşedinţie şi să-l impună pe Timofti să nu numească un procuror general ales la GBC.

Totodată, ar fi chemat pensionarii la proteste faţă de această reformă antipopulară a sistemului de pensii şi ar fi prevenit Parlamentul că, chiar dacă Timofti va promulga legea privind majorarea vârstei de pensionare, noul preşedinte imediat după inaugurare va veni cu o iniţiativă legislativă de abrogare a legii.

Pe lângă aceasta, Andrei Năstase preşedintele ar fi ieşit public, permanent şi dur împotriva represiunilor politice care iau amploare, inclusiv represaliile împotriva activiştilor formaţiunii „Partidul Nostru”, care l-a susţinut pe Dodon în turul II.

Cel mai probabil, chiar înainte de inaugurare, ar fi cerut întrevederi în legătură cu acest subiect cu toţi ambasadorii ţărilor partenere de dezvoltare şi ar fi discutat despre susţinerea financiară continuă a Moldovei în condiţiile unui regim autoritar tot mai evident”, a comentat Alexandru Slusari.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.