„Cele declarate şi dezvăluite de mine se află inclusiv la dosar în SUA, Marea Britanie şi este confirmat nemijlocit de către Procurorul General al Republicii Moldova. Există şi demersuri ale Biroului Federal de Investigaţii în adresa Procuraturii Generale, demersuri care, probabil, l-au determinat pe Procurorul General să confirme chiar în plenul Parlamentului cele declarate de către mine”, scrie Sergiu Sagaidac într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Sagaidac a subliniat faptul că a semnat un acord de nedezvăluire, prin care s-a angajat să nu mai publice lucruri care ar periclita mersul anchetei. „Am semnat o declaraţie-acord de nedezvăluire, prin care m-am angajat să nu mai public şi să nu dezvălui nimic, procedură normală în cadrul unei investigaţii penale în desfăşurare. Sunt destul de satisfăcut de evoluţiile anchetei şi justiţiei reieşind din unele circumstanţe care nu pot fi făcute publice, dar va veni timpul când se va şti public, însă să nu se îmbete cu apă rece cei care cred că ancheta nu există”, a opinat fostul şef de secţie din cadrul Băncii Sociale.

Sergiu Sagaidac a mai scris că este un susţinător al Platformei DA, fapt datorat lui Andrei Năstase, care a acceptat să depună mărturii în cadrul investigaţiei din SUA. Totodată, el a adăugat că a ajutat anchetatorii americani să identifice martori şi să îi convingă să depună mărturii. „Numele lor nu pot să-l fac public, pe motiv că însăşi persoanele date au recunoscut public că au depus mărturii, dar mai există şi alte persoane care au depus mărturii, dar nu poate fi dezvăluită identitatea lor, atât timp cât aceste persoane nu doresc, dar e şi în contradicţie cu angajamentele asumate şi cu procedura desfăşurării investigaţiei”, a mai scris acesta în postare.

Sergiu Sagaidac a ţinut să puncteze că întreaga comunitate internaţională stă cu ochii pe Moldova şi că Procuratura Generală a Republicii Moldova ar trebui să acţioneze, deoarece investigatorii străini, fără acceptul autorităţilor din Moldova, nu pot intra pe teritoriul ţării şi nu pot efectua măsuri procesual penale de investigaţie. Fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor din cadrul Băncii Sociale l-a sfătuit pe preşedintele Igor Dodon să înainteze un demers în acest sens prin care să solicite asistenţa Biroului Federal de Investigaţii şi EUROPOL.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.