Gofman mai spune că legea care pune miliardul furat pe seama cetăţenilor, dar şi cea care prevede liberalizarea capitalului, nu le vor fi de ajutor celor de la guvernare pentru a ascunde banii furaţi din rezervele valutare. 

„Pentru cetăţenii Republicii Moldova 2016 este o dezamăgire totală a acţiunilor guvernanţilor, dar avem totuşi şi un succes semnificativ care vizează direct ţara noastră şi anume globalizarea Legii Magniţki. Să ţineţi minte denumirea următoarelor companii: off-shore-ul „Kelway Trading” din Panama, SRL „Bunicon-Impex”, SC „Elenast-Com SRL”, care îl vizează direct pe Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu, Serghei Iaralov, Veaceslav Platon, etc. Ultimul chiar a depus deja declaraţii pe faptul dat. Păcat că doar începând cu 2016, dar oricum este înainte”, scrie Gofman.
 
Mihai Gofman a subliniat şi faptul că pe activitatea companiilor off-shore „Kelway Trading” din Panama şi SRL „Bunicon-Impex” încă în 2012 au fost deschise cauze penale pentru spălare de bani în baza art. 243 Cod Penal. „Off-shore-ul „Kelway Trading” din Panama a mai fost obiectul investigaţiilor în răsunătorul dosar Magniţki, de unde au primit suma de 1,2 mil. de dolari drept comision pentru permisiunea utilizării sistemului bancar moldovenesc. La fel, pe alt caz penal tranzacţiile voalate prin aceeaşi companie nerezidentă (Kelway Trading) de camuflare a vinderii acţiunilor Băncii de Economii în mărime de 28 la sută, prin care au trecut cinci milioane de dolari SUA. Beneficiar final al acestei companii off-shore este nimeni altul decât Il Coordonare-Plahotniuc şi anturajul lui.”
 
Fostul şef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA a mai adăugat că guvernanţii şi complicii lor din Republica Moldova, care sunt implicaţi în cazuri de corupţie, spălări de bani, şantaj, încălcarea drepturilor omului etc., pot şi vor fi urmăriţi penal şi administrativ de către Guvernul Statelor Unite. „Pentru gruparea criminală deja e riscant să ascundă banii furaţi din rezervele valutare şi nu numai în afara Republicii Moldova. După părerea lor, au găsit soluţia - proiectul Legii pentru liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, dar nu îi va ajuta. Banii furaţi vor fi întorşi poporului”, a punctat Gofman.
 
Precizăm că liderul american Barack Obama a semnat, la sfârşitul săptămânii trecute, decretul privind extinderea aplicabilităţii Legii Magniţki asupra tuturor ţărilor lumii, inclusiv Republica Moldova. Astfel, oficialităţile din Republica Moldova implicate în cazuri de corupţie sau încălcarea drepturilor omului ar putea fi urmărite penal şi administrativ de către Guvernul Statelor Unite.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.