„Alegerea liderului de la Chişinău de a-l demite pe ministrul Apărării Anatol Şalaru care asigura retragerea contingentului rusesc din regiunea nerecunoscută Transnistria, este un semnal puternic pentru schimbarea poziţiei Ucrainei în cooperarea militară cu Republica Moldova.”, a scris Irina Friz pe contul său de Facebook.

Aceasta a mai menţionat că preşedintele Igor Dodon a întreprins această acţiune pentru că se supune Moscovei, notează unimedia.md. „Consider că demiterea ministrului Apărării Republicii Moldova, Anatol Şalaru, este o dovadă a supunerii lui Igor Dodon în faţa Moscovei. Acest pas dăunează securităţii regionale şi este un semn al schimbării cursului politicii externe a Chişinăului”, a adăugat Friz.

În concluzie, deputata ucraineană a venit şi cu o recomandare pentru proaspăt-inauguratul preşedinte al Republicii Moldova, sugerându-i să reducă prezenţa militarilor ruşi din stânga Nistrului.

„Vreau să-i recomand noului lider al Republicii Moldova să revizuiască justificarea politicii sale referitor la necorespunderea realităţilor. În cazul în care neutralitatea este atât de importantă pentru Moldova, cum a specificat anterior Igor Dodon, el ar trebui să reducă prezenţa Rusiei în regiunea transnistreană. În caz contrar, trebuie să se expună în mod clar în legătură cu susţinerea independenţei Tiraspolului, fiindcă prezenţa unui „stat” străin pe teritoriul ţării nu este conform Constituţiei Republicii Moldova”, a precizat Irina Friz.

Amintim că la 27 decembrie, noul şef al statului, Igor Dodon, a semnat decretul de demitere din funcţia de ministru al Apărării a lui Anatol Şalaru. Cu toate că solicitarea de demitere a lui Anatol Şalaru a fost înaintată fostului preşedinte Nicolae Timofti, acesta a refuzat să semneze decretul. Ajuns şef al statului, Dodon s-a grăbit să semneze destituirea, mulţumindu-i chiar „lui Mihai Ghimpu pentru acest demers şi îi sugerează să facă acest lucru şi cu ceilalţi miniştri liberali din cabinetul actual”.