Anunţul că nu vor participa la eveniment a fost făcut de liderii fracţiunilor parlamentare, în timpul şedinţei legislativului. Liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, a invocat declaraţiile geopolitice ale lui Dodon şi manipulările din campania electorală. Liderul PL, Mihail Ghimpu, a spus că pe Dodon trebuie „să-l încoroneze cine l-a ales”.

Şi fracţiunea PCRM a anunţat că nu vor participa la ceremonie. Lidera fracţiunii comuniste, Inna Şupac, a declarat că alegerile au fost fraudate şi că Dodon nu este un preşedinte legitim.

Învestirea lui Dodon va fi boicotată şi de deputaţii din grupul PPEM. „Declaraţiile din ultima vreme făcute de Igor Dodon, iresponsabile şi pline de ură, denigratoare la adresa Uniunii Europene şi a statului Republica Moldova, demonstrează clar că acesta nu are încă capacitatea de a se ridica la înălţimea funcţiei obţinute”, a explicat Iurie Leancă decizia de a boicota evenimentul.

Precizăm că ceremonia de învestitură a lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova va avea loc astăzi, la ora 12:15, la Palatul Republicii.

Potrivit Legii privind învestitura Preşedintelui Republicii Moldova, preşedintele ales va depune jurământul constituţional în faţa membrilor Parlamentului şi a judecătorilor Curţii Constituţionale şi va rosti un discurs.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.