Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului este singurul care a participat în cadrul concursului organizat de Comisia Juridică. Şi asta după ce contracandidatul său, Mircea Tanasov, reprezentant al PD, nu s-a prezentat. 

Liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, a menţionat că acceptarea lui Tanasov în cadrul concursului a fost una ilegală, în condiţiile în care acesta este membru de partid. „A fost acceptată o persoană care nu se încadrează în prevederile legale, care stipulează că nu se acceptă membrii de partid. La concurs a fost acceptat Tanasov Mircea, care este membru al PD şi a participat la alegerile locale. În aceste condiţii, concursul practic nu a avut loc”, a declarat preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

„La toate concursurile publice, participanţii indică pe propria răspundere dacă sunt membri de partid. Tanasov nu s-a prezentat la concurs. Respectiv, dacă o persoană nu se prezintă, se consideră că nu a participat la concurs”, a menţionat preşedinta Comisiei Juridice, Raisa Apolschii.

Astfel, Sergiu Ostaf  a fost numit membru al Consiliului de Integritate cu votul a 56 de deputaţi.

Consiliul de Integritate este o structură nouă în cadrul ANI care se va ocupa de elaborarea regulamentelor de numire a preşedintelui şi vicepreşedintelui, dar şi a inspectorilor de integritate. 

Până în prezent, au fost desemnaţi doar trei din cei şapte membri ai Consiliului de Integritate din cadrul Autorităţii Naţionale de Integritate.

Este vorba despre preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, şeful Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roşioru, şi Viorel Furdui, din partea Congresului Autorităţilor Locale. Totodată, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Integritate, Eugen Viţu, a declarat că s-au înregistrat şi nouă concurenţi din partea societăţii civile, însă doar doi dintre aceştia vor fi aleşi.