Iniţiativa, care aparţine majorităţii parlamentare controlată de PD şi care reprezintă un cadou pentru preşedintele Nicolae Timofti aflat pe final de mandat, a fost deja avizată de comisia de profil, iar cea care a cerut includerea proiectului pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a fost şefa Comisiei Juridice, Raisa Apolschii.

Documentul este semnat de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc, de către deputatul PD Sergiu Sîrbu, precum şi de legislatorii transfugi Ştefan Creangă şi Igor Vremea. Exact aceiaşi legislatori au semnat şi proiectul de lege privind pensiile magistraţilor CC.

Autorii iniţiativei spun că „experienţa unui fost preşedinte nu trebuie de neglijat” şi că aceste facilităţi „vor asigura o conlucrare eficientă cu un fost preşedinte şi va permite acestuia să se dedice unei activităţi utile societăţii, având experienţa importantă a unui fost şef de stat”.

Legislaţia actuală prevede că foştii şefi de stat beneficiază de pensie, asistenţă medicală gratuită, tratament balneo-sanatorial gratuit, automobile la comandă, imunitate diplomatică şi securitate.