În sesizare, Tudor Deliu, Maria Ciobanu, Victor Roşca, Chiril Lucinschi şi Angel Agache cer magistraţilor să suspende Hotărârea Parlamentului din 15 decembrie privind declararea vacanţei mandatului de deputat al lui Filat şi să o declare neconstituţională.

În acelaşi timp, preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, a depus o cerere la Comisia Electorală Centrală prin care a solicitat amânarea examinării subiectului în partea ce ţine de mandatul lui Filat, până la pronunţarea unei hotărâri de către Curtea Constituţională.

Legislatorii liberal-democraţi afirmă că în cazul condamnării lui Vladimir Filat instanţa a emis o decizie definitivă, nu însă şi revocabilă, aşa cum prescriu normele constituţionale privind statutul şi mandatul deputatului.

Precizăm că săptămâna trecută Parlamentul a constatat încetarea de drept a calităţii de deputat a fostului lider al PLDM, Vladimir Filat. 

„În spiritul supremaţiei legii şi pentru a evita afectarea gradului de încredere a publicului în sistemul democraţiei şi al instituţiei parlamentare, Parlamentul urmează să constate încetarea de drept a calităţii de deputat a domnului Vladimir Filat şi să declare vacant un mandat de deputat”, se spune în hotărârea Parlamentului.

Fostul lider al PLDM a fost condamnat la nouă ani de închisoare, cu o amendă de 60 de mii de lei şi privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de cinci ani. Precizăm că avocaţii lui Filat au anunţat că vor depune recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.