„Mandatul de deputat încetează de drept din momentul în care există o hotărâre de judecată definitivă şi irevocabilă. În cazul domnului Filat nu există o hotărâre de judecată irevocabilă. Nu poate servi temei hotărârea parlamentului pentru iniţierea procedurii de ridicare a mandatului pentru că hotărârea parlamentului în acest caz nu are valoare”, a declarat Sergiu Gurduza, membru CEC.

Fotoliul de deputat al lui Vladimir Filat urma să fie ocupat de fostul ministru al Tineretului şi Sportului Loretta Handrabura, care a refuzat oferta. Astfel, următorul pe listă este Simion Grişciuc. Totodată, locul lui Igor Dodon, care a devenit preşedinte al ţării şi a renunţat la funcţia de deputat, va fi preluat de Irina Mizdrenco.

Într-un final, s-a decis iniţierea procedurii de retragere a mandatului de deputat al lui Vladimir Filat şi oferirea fotoliului lui Simion Grişciuc. Totodată, prin decizia CEC, locul lui Igor Dodon în Parlament va fi preluat de Irina Mizdrenco. Noile mandate urmează însă să fie validate de Curtea Constituţională. Totodată, deputaţii PLDM au depus o sesizare în care au cerut magistraţilor Curţii examinarea legalităţii retragerii mandatului de deputat al lui Vladimir Filat de către Parlament, invocând faptul că nu există o decizie irevocabilă de condamnare. Potrivit lor, avocaţii lui Filat urmează să atace la Curtea Supremă de Justiţie decizia Curţii de Apel. Fostul premier este acuzat de trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii şi a fost condamnat la nouă ani de puşcărie. Filat se declară nevinovat şi spune că este victima unei răfuieli puse la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc, acuzaţii ce nu au fost comentate.