Destinaţia terenurilor de sport care sunt proprietate publică nu va putea fi schimbată pentru a fi privatizate. Un proiect care completează legea privind terenurile proprietate publică, dar şi Codul Funciar, a fost supus dezbaterilor în Parlament.

Potrivit autorilor, în ultimii ani se atestă un tendinţă îngrijorătoare prin care terenurile de sport aferente instituţiilor de învăţământ sau care aparţin unităţilor administrativ-teritoriale sunt pe larg distruse, cu schimbarea destinaţiei acestora şi utilizate în scopuri comerciale private, pentru edificarea diferitor construcţii. Mai mult, unele dintre ele, care aparţin întreprinderilor municipale sunt înstrăinate, concesionate, arendate în condiţii obscure, acestea devenind adesea proprietăţi publice.

Legea nu va avea însă efect retroactiv, astfel stadioanele care deja au fost privatizate nu vor putea fi recuperate.

„Acest proiect trebuia demult să fie prezentat în plenul Parlamentului. Avem stadioane care au dispărut. O altă problemă pe care o avem este că multe dintre cele care au rămas nu sunt înregistrate cu titlu de stadion”, a menţionat deputatul liberal Lilian Carp.

„E bine că în lista autorilor apare şi Nicolae Juravschi, care are privatizate vreo 30-40 de terenuri şi o parte din terenul de la Valea Morilor. Propunerea este să facem o revizuire a tuturor acestor terenuri, ce au fost cele mai înainte stadioane şi în ce mod au devenit particulare”, a spus şi liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Stadionul Republican este monumentul domnului Voronin. Matale l-ai trimis pe cel cu tractorul care era prim-ministru”, a fost replicat lui Dumitru Diacov, care a prezentat proiectul de lege.

Amintim că Stadionul Republican a fost demolat în 2007.