Mesajul vine din partea şefilor de misiune ai statelor Uniunii Europene aflaţi la Chişinău, care au expediat o declaraţie comună în contextul recentei Zile Internaţionale a Drepturilor Omului. Oficialii europeni au ţinut să remarce că şedinţele de judecată trebuie să fie publice, iar presiunile asupra instituţiilor mass-media sunt inadmisibile. Publicăm mai jos declaraţia completă:

1. Ca urmare a şedinţei experţilor privind drepturile omului din 12 decembrie 2016 la care au participat Uniunea Europeană, OSCE şi Consiliul Europei, pe de o parte şi Republica Moldova, pe de altă parte, precum şi în contextul recentei Zile Internaţionale a Drepturilor Omului, Şefii de Misiune ai statelor Uniunii Europene aflaţi la Chişinău doresc să reamintească standardele universale şi europene ale democraţiei şi ale drepturilor omului, pe care şi Republica Moldova şi le-a asumat.

2. În continuare, se face referinţă şi la concluziile Consiliului Uniunii Europene privind Republica Moldova din 15 februarie 2016, în care s-a subliniat importanţa independenţei sectorului judiciar şi care au reamintit că libertatea mass media reprezintă un element fundamental al democraţiei.

3. În acest context, Şefii de Misiune doresc să atragă atenţia asupra importanţei imparţialităţii în aplicarea legii şi în sistemul judiciar. Aplicarea selectivă a legii sau a utilizarea selectivă a sistemului judiciar pentru alte scopuri face un deserviciu statului de drept în Republica Moldova, subminându-l.

4. În acest context, Şefii de Misiune mai subliniază şi importanţa dreptului la un proces de judecată imparţial, care reflectă principiul fundamental al statului de drept şi include acces corespunzător la asistenţă juridică şi la documentaţia relevantă, precum şi prezumpţia nevinovăţiei. Şefii de Misiune mai doresc să sublinieze importanţa respectării caracterului public al şedinţelor de judecată. Organizarea procedurilor judiciare cu uşile închise şi obstrucţionarea accesului în clădirea instanţei de judecată a reprezentanţilor mass media şi a observatorilor îi lipsesc pe cetăţeni de posibilitatea de a urmări procesele de judecată. Astfel de practici continuă să ridice întrebări ce ţin de corectitudinea procesului. Misiunile Diplomatice ale Uniunii Europene şi statele sale membre vor continua să monitorizeze foarte atent cazurile de profil înalt din curţile de judecată.

5. Indiferent de gravitatea acuzaţiilor aduse împotriva unor pârâţi, readucem aminte despre necesitatea de a avea condiţii corespunzătoare de detenţie, aceasta fiind o componentă a dreptului fundamental de a nu fi subiectul torturii sau a tratamentelor inumane şi degradante sau a pedepselor. În multe cazuri, ar trebui luate în consideraţie şi căutate alternative pentru detenţia înainte de procesul de judecată.

6. Şefii de Misiune au mai subliniat faptul că pluralitatea şi diversitatea mass-media reprezintă un element esenţial în dezvoltarea unei societăţi democratice. Este fundamental ca toate canalele mass-media, atât presa scrisă, cât şi cea electronică, să fie tratate în mod egal şi să poată funcţiona fără presiune sau fără a fi ameninţate că vor fi închise.

7. Şefii de Misiune ai statelor Uniunii Europene aflaţi la Chişinău subliniază importanţa unui parteneriat strâns şi profund între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, şi sunt bucuroşi să lucreze împreună pentru a susţine activitatea Republicii Moldova bazate pe valori universale comune.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.