„Statul de drept, respectul faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale, democraţia şi transparenţa în actul de guvernare – toate acestea nu sunt doar cuvinte – ele reprezintă fundamentul pentru stabilitate, prosperitate şi un viitor mai bun pentru cetăţeni, indiferent de ţara în care trăiesc. Totala independenţă a justiţiei şi separaţia puterilor în stat sunt obligatorii pentru credibilitatea autorităţilor în faţa propriilor cetăţeni. Ana Ursachi şi Eduard Rudenco au devenit victime ale unor campanii de intimidare şi denigrare, iar aceste acţiuni au legătură cu activitatea lor profesională şi reprezentării în justiţie a unor oponenţi politici ai mai multor figuri politice de prim rang de la Chişinău”, susţine Ramona Mănescu.

Totodată, membra Parlamentului European solicită autorităţilor RM să acţioneze în conformitate cu angajamentele faţă de cetăţeni, faţă de Uniunea Europeană şi faţă de instituţiile internaţionale. Mănescu mai condamnă practica de abuz politic venită din partea instituţiilor de drept împotriva avocaţilor, apărătorilor drepturilor omului, activiştilor civici şi chiar a judecătorilor independenţi.

„Spre exemplu, doamna Ursachi l-a reprezentat în justiţie pe Veaceslav Kobalev-Platon, cetăţean cu dublă cetăţenie moldoveană şi ucraineană, care a fost extrădat în mod ilegal din Ucraina în Moldova şi a fost arestat. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care domnul Veaceslav Kobalev-Platon este martor cheie în cazul care vizează dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovean, caz în care este implicat şi Vladimir Plahotniuc, unul dintre cei mai influenţi politicieni de la Chişinău”, a punctat Ramona Mănescu.

„De asemenea, doamna Ursachi l-a apărat şi pe domnul Sergiu Cebotari, cetăţean moldovean şi fost angajat al Poştei Moldovei, ce a fost reţinut în urma încercării de a prezenta unei comisii parlamentare de anchetă dovezi privind o schemă de trafic ilegal ce implica sistemul poştal şi conducerea acestuia”, a adăugat deputata din Parlamentul European.