„Dispariţia a 15% din PIB printr-o schemă de fraudă financiară greu de imaginat, descoperită cu mai mult de un an în urmă, a atras şi atenţia comunităţii internaţionale. Uniunea Europeană relaţionează cu partenerii săi pe bază de încredere, onestitate şi deschidere. Din păcate, toate acestea au fost serios zdruncinate după furtul miliardului de dolari. Un sistem judiciar puternic, transparent, eficient, profesionist şi independent este unul dintre pilonii de bază ai unei societăţi moderne şi democratice - este garantul statului de drept şi al respectării drepturilor omului. Cu regret, anumite evoluţii recente nu sunt atât de optimiste, ci arată deficienţe semnificative ale sistemului judiciar moldovenesc”, a spus oficialul UE, într-un interviu pentru Report.md.

Diplomatul susţine că UE şi-ar fi dorit să vadă o implementare mai rapidă a reformelor şi o abordare mai hotărâtă a acestora în domenii fundamentale precum justiţie, statul de drept, asigurarea drepturilor fundamentale, mass-media. Pirkka Tapiola se referă şi la fenomenul corupţiei de la noi din ţară.

„Corupţia este un fenomen endemic şi sistemic care subminează creşterea economică, eforturile de reducere a sărăciei şi dezvoltarea generală a unei ţări. Suntem cu toţii conştienţi de provocările pe care RM le întâmpină atunci când este vorba de corupţie. Barometrul Corupţiei pentru anul 2016 publicat recent de Transparency International demonstrează o înrăutăţire a percepţiei cetăţenilor privind corupţia în RM. 67% dintre moldoveni cred că corupţia este una din primele trei cele mai grave probleme ale ţării, acesta reprezentând cel mai prost scor din 42 de ţări din Europa şi Asia Centrală. Deci corupţia este una dintre cele mai stresante probleme, pentru că, în pofida declaraţiilor clasei politice, se văd foarte puţine rezultate concrete în acest sens până acum. Corupţia este o boală care afectează toate zonele societăţii”, crede şeful delegaţiei europene.

Despre oligarhia de la putere, Pirkka Tapiola a punctat: „Nicio organizare oligarhică sau model de acest gen nu va putea vreodată să asigure standarde înalte de viaţă şi, pe termen lung, va epuiza chiar resursele pe baza cărora prosperă. Oligarhia face ca statul să fie vulnerabil. Alegerea este în totalitate a RM şi noi suntem pregătiţi să continuăm să acordăm sprijin pentru eforturile de apropiere de standardele şi modelul UE, dacă asta se doreşte. Şi ştiu că cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc aceste standarde şi valori europene şi vor să găsească acasă oportunităţi şi bunăstare, nu emigrând în alte ţări. Dar întreaga putere şi deciziile le aparţin”.