Plahotniuc a menţionat într-o postare pe Facebook că „rezultatul bun al PSD constituie o dovadă că cetăţenii apreciază ideile şi reformele social-democrate”: „Îi doresc României să aibă parte de echilibru şi stabilitate politică, pentru a asigura în continuare un progres economic şi social”, a scris Plahotniuc.

La rândul său, preşedintele neconfirmat încă, pro-rusul Igor Dodon, a felicitat PSD din România pentru victoria în alegeri şi şi-a exprimat speranţa că „liderii acestei formaţiuni vor echilibra retorica Bucureştiului în raport cu Republica Moldova”. Dodon a mai spus că mizează pe faptul ca Guvernul României „să demonstreze respect pentru independenţa Republicii Moldova” şi că „mişcările unioniste vor fi tratate ca nişte entităţi marginale şi radicale, rătăcite în apele democraţiei”.

Unirea văzută de PSD România

Reprezentantul PSD, Gabi Petrea, a explicat, într-o intervenţie la 10-TV din Republica Moldova, cum se va dezvolta relaţia României cu Republica Moldova după învestirea unui guvern PSD la Bucureşti. Potrivit lui, „interesul României pentru Republica Moldova va rămâne foarte mare”: „Sper ca relaţia pe care o vom avea cu Chişinăul să fie la fel de bună ca pe vremea când Victor Ponta era prim-ministru al României. Relaţia va fi stabilită de comun acord de premierii celor două state şi eu sper că va fi una în beneficiul cetăţenilor celor două ţări”.

Vorbind despre un eventual proiect de unire a Republicii Moldova cu România, Gabi Petrea a spus că mai întâi trebuie stabilită „o relaţie de lungă durată şi stabilă, iar mai apoi, pas cu pas, se poate merge şi în această direcţie”: „Până nu avem o relaţie stabilă, durabilă, care să continue indiferent cine este la guvernare la Bucureşti sau la Chişinău, nu putem discuta despre continuarea acestor demersuri. Trebuie să începem cu lucruri pe care cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului şi le doresc. La Chişinău există un guvern pro-european cu care avem o relaţie bună ca stat şi eu cred că vom menţine această relaţie în continuare. Atât timp cât Chişinăul îşi va dori o relaţie stabilă cu România, din partea României o va avea”, a menţionat Gabi Petrea.

PSD a pierdut alegerile în Basarabia

Duminică, basarabenii au votat masiv pentru partidul lui Traian Băsescu la alegerile parlamentare din România. Potrivit datelor Biroului Electoral Central de la Bucureşti, PMP a acumulat aproximativ 62% din voturile cetăţenilor români din Republica Moldova. Pe poziţia a doua s-a situat PNL, cu aproximativ 15% din voturi în Republica Moldova. PSD, deşi câştigător în România, în Republica Moldova s-a clasat pe locul trei, cu numai 9% din voturi, fiind urmat de Uniunea ”Salvaţi România” cu peste 5% şi de Alianţa Liberalilor şi Democraţilor cu 2%.

În total, în Republica Moldova au votat 30.645 de alegători. Spre comparaţie, la alegerile pentru funcţia de preşedinte al României din 2014, în turul doi de scrutin, au reuşit să voteze peste 35 de mii de basarabeni.

Vitalie CĂLUGĂREANU