„Să fim sinceri, cea mai mare realizare a domnului Plahotniuc este că a reuşit să impună moldovenilor propriul ritm de viaţă – lucrul noaptea. Guvern votat şi învestit la miez de noapte, decizii CC luate în negură, negocieri cu FMI pe întuneric, procuror nocturn... Parlamentul, dacă mai putem să-l numim aşa, adoptă pe bandă rulantă decizii şi legi, tot la miez de noapte, inclusiv bugetul, noul sistem de pensii, extrem de importante pentru băştinaşi”, scrie fostul prim-ministru.

„Mai nou, „politica” nocturnă schimbă treptat logica guvernării într-un stat democratic – separarea puterilor. Tot mai multe instituţii trec în „subordinea” parlamentului, deşi fac parte din executiv. Nu că aş avea mare încredere în preşedintele „ales”. Nu. E clar: voi l-aţi ales, voi îl transformaţi şi în păpuşă... Spre bucuria „nebunilor”. Dar ce facem cu votul popular?”, se întreabă Ion Sturza.

Toate acestea, în combinaţie cu multiple „iniţiative” economice, una mai trăsnită decât alta, monopoluri, amnistii, consolidează şi mai mult „stabilizarea”, susţine fostul premier. „E un moment extrem de prielnic. În SUA şi România se schimbă administraţiile. UE nu mai contează mult. Bănuţii pentru „popor” au fost viraţi. Peste Moldova se aşează o noapte rece de iarnă...”, conchide Sturza.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.