„Dacă ar putea, Dodon ar orienta R. Moldova zdrobitor către est, numai că el îşi da seama că în condiţiile în care se află acum economia rusă, puternic expusă sancţiunilor occidentale legate de anexarea Crimeii şi afectată de scăderea preţului petrolului, nu va putea obţine sume foarte mari. Pe de altă parte, grosul comerţului RM este cu UE. S-a semnat de doi ani Acordul de Asociere care poate fi considerat un succes, pentru că de pildă s-a ameliorat calitatea drumurilor. De asemenea, scutirea de vize a cetăţenilor Republicii Moldova, acel acord care merge împreună cu acordul de liber schimb. El nu poate nega aceste lucruri. Dodon este conştient că nu se poate dispensa de banii şi know-how-ul UE. Ar fi chiar iresponsabil să rupă Acordul de asociere, chiar dacă unii rusofoni îi cer acest lucru. Pe de altă parte, stăpânii lui din Rusia aşteaptă nişte semne de fidelitate de la el”, consideră lectorul de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Şerban Cioculescu.

În cadrul unei emisiuni speciale pentru Epoch Times, analistul subliniază că lidera PAS nu a reuşit să obţină victoria, deoarece Dodon a instrumentalizat nişte slăbiciuni ale guvernării prooccidentale şi a reuşit să lege numele Maiei Sandu de corupţia şi hoţia unei părţi a elitelor prodemocratice.

„E adevărat că Maia Sandu, care a invocat argumente ale democratizării, europenizării şi occidentalizării, nu a reuşit să câştige, lucru care era oarecum previzibil. De ce? Pentru că Dodon a instrumentalizat nişte slăbiciuni ale guvernării pro-occidentale şi a reuşit să lege numele Maiei Sandu de corupţia, hoţia unei părţi a elitelor pro-democratice. Să nu uităm de furtul miliardului. Cu toate că Maia Sandu este un om politic mult mai curat, mulţi oameni, mai ales de la sate, au crezut în minciuni. Minoritatea rusofonă a respins-o pentru că este româncă. Mergând pe aceste temeri şi populisme, Dodon a reuşit să câştige”, consideră expertul.
 
În această ordine de idei, profesorul de la Bucureşti accentuează faptul că în momentul actual Republica Moldova este divizată în două tabere: proeuropeni şi proruşi.

„Ţara este scindată în momentul de faţă. Sunt două Moldove - una pro-europeană şi oarecum pro-românească şi una conservatoare, mai apropiată de Rusia. Nu vrem război civil acolo, o Sirie, ci vrem negociere”, a ţinut să menţioneze Şerban Cioculescu.

La aceeaşi emisiune prorectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative de la Bucureşti, Liliana Popescu, a mărturisit că scorul pe care l-a obţinut Maia Sandu este unul extraordinar în condiţiile în care a fost atacată murdar în campania electorală.

„Maia Sandu a obţinut un scor extraordinar de mare, dacă ţinem cont de campania electorală murdară. Ea a fost atacată pentru că este femeie singură, pentru că nu are copii. Dodon a mers pe gândirea tradiţionalistă, pe când ea este un om politic extraordinar de iscusit. Dacă Maia era în Germania, probabil, ar fi fost o Merkel, dar este în R. Moldova şi cu mare demnitate şi-a asumat rolul de perdant, la o diferenţă foarte mica”, a spus Liliana Popescu.

 Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.