După primul tur, susţinerea din partea democraţilor pentru Dodon este deja una vizibilă, astfel guvernarea utilizează toate resursele pentru a o împiedica pe Maia Sandu să adune cât mai multe voturi.

În primul tur doar 10 la sută dintre tinerii cu vârsta de până la 25 de ani s-au prezentat la vot. Pentru a mobiliza şi a le da posibilitatea tinerilor să iasă masiv la vot, Maia Sandu a cerut Parlamentului şi Comisiei Electorale Centrale (CEC) să le permită tinerilor să voteze în localitatea unde îşi fac studiile. Însă, Parlamentul, care în mare parte este controlat de Vlad Plahotniuc, a refuzat să dezbată proiectul care prevede acest lucru. Ca urmare, o bună parte din tineri, care nu au posibilitatea financiară să se deplaseze la locul de reşedinţă şi care în mare parte sunt susţinătorii Maiei Sandu, nu vor avea posibilitatea să-şi exprime dreptul la vot. Asta chiar dacă până acum, acest lucru era prevăzut în legislaţie.

Pe 30 noiembrie, moldovenii din diasporă au fost nevoiţi să stea ore în şir rând în pentru ca să-şi exercite dreptul la vot. Iar la Paris, Londra, Frankfurt pe Main nu au fost suficiente buletine de vot pentru cei care au venit la secţii. Ca urmare, Maia Sandu a solicitat CEC-ului să suplimenteze numărul secţiilor de votare în turul doi al alegerilor prezidenţiale, lucru care a fost, de asemenea, respins de Comisia Electorală Centrală, menţionând că Guvernul este cel care ar trebui să ia o decizie în acest sens. Deocamdată, nu există nicio reacţie din partea Executivului. Singurul lucru care a fost întreprins a fost suplinirea numărului buletinelor de vot, cu 10 mii.

Totodată, CEC a respins şi solicitare potrivit căreia cetăţeniilor moldoveni din afara ţării să li se permită să voteze şi în baza buletinului de identitate emis de autorităţile moldovene, nu doar în baza paşaportului moldovenesc. Instituţia a menţionat că votarea în baza buletinului de identitate va fi imposibilă la aceste alegeri.

Este bine cunoscut faptul că majoritatea cetăţenilor moldoveni care se află în străinătate votează pentru parcursul european al ţării, aşa cum a fost la toate scrutinele organizate în trecut. Astfel, prin deciziile adoptate de către autorităţi, mai bine spus prin lipsa deciziilor, o bună parte din electoratul Maiei Sandu nu va ajunge la urnele de vot sau dacă vor ajunge nu vor fi destule buletine de vot. Prin urmare, este clar că deciziile luate de către autorităţi îl favorizează deschis pe Igor Dodon.