„10.000 de sirieni vor sosi în Moldova” este titlul unui articol ce a apărut pe 22 februarie 2016 pe moldovandream.com. În material se preciza că Partidul Nostru, Platforma DA şi Partidul Socialiştilor vor să-i aducă pe sirieni pentru a participa la nişte proteste.

Pe 24 octombrie, un alt site obscur, guralumii.net, informa că Angela Merkel i-a promis Maiei Sandu sprijinul ei, dacă va primi în Moldova 30.000 de refugiaţi sirieni. Informaţia a fost preluată de mai multe site-uri şi a apărut şi în pliantele electorale ale Partidului Socialiştilor.

Pe 4 noiembrie, pe grupul de YouTube ”Fundaţia sirieni fără frontiere” creat chiar în aceeaşi zi, este publicat un clip în care trei studenţi sirieni de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău îşi declară susţinerea faţă de candidata proeuropeană şi spun că şi-ar dori să vadă în Moldova cât mai mulţi sirieni.

Unul dintre studenţi a afirmat ulterior că spusele sale au fost interpretate greşit, că nici nu ştia că în Moldova sunt alegeri şi nici că vorbele sale vor fi folosite în scop electoral.

O zi mai târziu, subiectul a ajuns în buletinul de ştiri de la Prime TV, televiziunea care e parte a grupului General Media, al cărui proprietar e Plahotniuc.

La două zile de la difuzarea aşa-zisei ştiri, de pe site-ul oficial al postului TV a fost scoasă înregistrarea cu jurnalul în care a apărut respectivul material.