Ieri, una dintre principalele arme mediatice ale lui Plahotniuc, postul Prime, a difuzat un material precum că „diaspora siriană din Moldova o susţine pe Maia Sandu”, în imagini apărând trei studenţi străini. În aşa-zisa ştire nu există nicio confirmare a naţionalităţii studenţilor. Mai mult, cei de la Prime au folosit şi o imagine preluată de pe un site român, cu alţi studenţi, care nu au nicio legătură cu subiectul.

În materialul realizat de Prime, se face trimitere şi la presa afiliată socialistului Igor Dodon, care a şi inventat minciuna precum că Maia Sandu şi-a dat acordul la Bruxelles ca RM să primească refugiaţi din Siria.

Ştirea a fost practic desfiinţată de internauţi, care n-au putut ignora o manipulare de asemenea proporţii. Jurnalistul Andrei Bolocan, autorul emisiunii Lumina, a realizat un video în care comentează minciuna fabricată de Prime. Fostul prezentator TV a remarcat faptul că „ştirea” a fost făcută în baza unui filmuleţ apărut pe o pagină Youtube creată în aceeaşi zi.

„Voi pur şi simplu aţi spus „mulţi sirieni”, referindu-vă la un video în care sunt trei presupuşi sirieni. Voi nu aţi verificat identitatea acestor presupuşi studenţi sirieni, nu aţi precizat dacă în Moldova există o diasporă a sirienilor şi cum s-ar chema organizaţia care îi reprezintă. Vouă nici măcar nu v-a atras atenţia faptul că video a apărut în ziua în care a apărut şi contul acesta pe Youtube”, spune Andrei Bolocan, în adresarea sa către realizatorului materialului difuzat de Prime.

Şi jurnalista Natalia Morari a rămas scandalizată de ştire. „Minciuna cu sirienii a ajuns şi la Prime. Pe lângă faptul că este exploatată tragedia unui popor întreg, mai este şi partea morală. Interesant, cum s-ar simţi studenţii noştri moldoveni, dacă ar fi fost filmaţi de jurnaliştii ruşi sau români în asemenea hal? Tinerii au vorbit deschis despre durerea lor, crezând că pe jurnalişti asta chiar îi interesează. Să faci o sperietoare din studenţii străini, care de zeci de ani învaţă în Moldova, asta deja nu e o glumă. Asta devine periculos. Credeţi că televiziunile lui Plahotniuc întâmplător dezbăteau săptămâna aceasta ştirea despre patru arabi care au bătut un tânăr din Chişinău? Personal nu mai cred în asemenea coincidenţe. Aceasta este cea mai murdară şi greţoasă campanie dintre toate pe care le ţin minte”, a comentat Natalia Morari.
 
La rândul său, internautul Tudor Darie scrie că prin ştirea difuzată de Prime, Plahotniuc o loveşte direct pe Maia Sandu. „Ei mizează să compromită, dar am impresia că vor obţine efectul invers. Ei chiar ne cred atât de proşti? Oamenii nu se mai lasă prostiţi”, scrie Tudor Darie.