Liderul prorus al Partidului Socialiştilor din Moldova, Igor Dodon, se va confrunta cu Maia Sandu, candidatul care reprezintă opoziţia pro-UE, în turul doi al alegerilor, care va avea loc pe 13 noiembrie.

Sondajele de opinie efectuate înainte 30 octombrie arată că Dodon ar putea câştiga cel de-al doilea tur de scrutin, în condiţiile în care tot mai mulţi alegători sunt dezamăgiţi de guvernele pretins proeuropene, corupte şi ineficiente. Cetăţenii sunt indignaţi de lipsa de acţiune a autorităţilor care încearcă să pună miliardul de dolari furat pe umerii lor.

„Din prima analiză ar părea că (,) candidatul socialist este în avans, dar sperăm că putem schimba această tendinţă, astfel încât să câştige candidatul proeuropean, ceea ce este foarte important pentru viitorul acestei ţări”, a comentat Ion Sturza.

Deşi s-a vorbit mult despre faptul că rolul acestor alegeri este de a determina dacă Moldova va continua calea către UE sau se va întoarce spre Rusia, Sturza consideră că aceste discuţii sunt o diversiune de la problemele reale cu care se confruntă moldovenii.

„Astăzi, cea mai mare provocare pentru Moldova este de a lupta împotriva corupţiei, împotriva oligarhilor şi, desigur, combaterea sărăciei. Toată lumea a încercat să deturneze discuţiile noastre spre lucruri geopolitice, dar pentru oamenii normali nu contează dacă este Vest sau Est, la Europa sau Rusia. Ei doresc să trăiască vieţi decente şi să nu fie umiliţi de oligarhi”, a declarat fostul premier.

Sturza a fost prim-ministru al Republicii Moldova în perioada februarie-noiembrie 1999, înainte de a renunţa la politică pentru afaceri. A încercat să revină în politică în 2015, când preşedintele Nicolae Timofti l-a nominalizat pentru funcţia de prim-ministru, dar nu a reuşit să obţină sprijin din partea parlamentarilor. Pavel Filip, membru al PD şi apropiat oligarhului Vladimir Plahotniuc, a fost în schimb ales.

Deşi, aparent, a declarat că o susţine pe Maia Sandu, Plahotniuc - care are deja un grad ridicat de control asupra Parlamentului şi al sistemului judiciar, pe ascuns, mizează pe victoria lui Dodon, despre care se zvoneşte că ar fi o ţintă mai uşoară pentru şantaj, decât adversarul său. Prin urmare, o victorie pentru Dodon ar însemna că Plahotniuc ar avea controlul asupra instituţiilor-cheie ale Moldovei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.