Soţii Băsescu au citit jurământul în faţa ambasadorului: „Jur să fiu cetăţean devotat Republicii Moldova, să respect cu sfinţenie Constituţia şi celelalte legi ale ei, să nu întreprind nicio acţiune care i-ar prejudicia interesele şi integritatea teritorială”. „Aşa să îmi ajute Dumnezeu!”, a adăugat Traian Băsescu, făcându-şi semnul crucii.

„Cert este că sunt mândru că mi-am îndeplinit visul de a avea cetăţenie valabilă pe tot teritoriul de la est până la vest.Îi mulţumesc preşedintelui Nicolae Timofti, care prin decret mi-a acordat dreptul să devin cetăţean al Republicii Moldova. Solidaritatea a fost aceea care m-a făcut în ultimii 10 ani să întreprind acţiuni în favoarea cetăţenilor Republicii Moldova şi a parcursului european, a cărei independenţă România a recunoscut-o prima. Astăzi, avem peste 500 de mii de cetăţeni români care sunt şi cetăţeni ai Republicii Moldova, şi sunt mândri de acest lucru”, a spus fostul preşedinte al României.

Traian Băsescu, a declarat recent că nu a votat în primul tur din cadrul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Băsescu a explicat aceasta prin faptul că Igor Dodon a atacat la Curtea Constituţională hotărârea prin care Nicolae Timofti i-a acordat cetăţenia Republicii Moldova. „Acum, s-a judecat şi s-a respins, aşa că, în turul doi, voi vota pentru Maia Sandu”, a conchis fostul lider de la Cotroceni.

Precizăm că Traian Băsescu şi soţia sa Maria au primit cetăţenia Republicii Moldova prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lui iunie curent.