„Deschiderea secţiilor suplimentare de votare în străinătate a fost respinsă din start de Comisia Electorală Centrală, motivând prin aceea că, „în conformitate cu prevederile legislaţiei electorale”, turul II de scrutin se organizează şi se desfăşoară în aceleaşi condiţii ca şi turul I. Dincolo de faptul că nu există vreo prevedere legală, care ar interzice deschiderea de noi secţii de votare peste hotare, constat că autorităţile, în loc să evalueze în mod obiectiv situaţia reală şi să consimtă gravitatea ei în cazul în care nu se întreprind măsuri urgente, au preferat să nu facă nimic, în afară de elaborarea de comunicate, precum că nu se poate”, se arată în atenţionarea publică a Maiei Sandu.

Totodată, Maia Sandu atenţionează că există riscul ca dreptul la vot al persoanelor de peste hotare să fie obstrucţionat. „S-ar putea ca cetăţenii Republicii Moldova, după ce vor parcurge zeci, sute sau chiar mii de kilometri pentru a ajunge la cea mai apropiată secţie de votare, să nu poată vota fie din cauza că nu vor reuşi să intre în secţia de votare până la închiderea ei, fie că nu le vor ajunge buletine de vot”, spune candidatul unic.

Liderul PAS şi-a exprimat indignarea faţă de atitudinea fracţiunilor PD, PSRM şi PCRM, care, astăzi, au refuzat să dezbată proiectul lui Valeriu Ghileţchi, potrivit căruia CEC să poată adopta o hotărâre prin care să permită elevilor şi studenţilor să voteze la locul de studii.

Maia Sandu solicită, încă o dată, instituţiilor statului să întreprindă cât mai rapid acţiunile necesare în vederea desfăşurării unui scrutin liber şi corect, asigurând dreptul de vot tuturor cetăţenilor ţării, care doresc să facă acest lucru.

„Reamintesc şi atenţionez instituţiile responsabile şi, în special, conducătorii acestora, că dreptul de vot este unul fundamental, iar obstrucţionarea lui, chiar şi prin inacţiune, este inadmisibilă. Înţelegem că modul în care funcţionează astăzi justiţia face ca cei cărora le este în cot de problemele cetăţenilor să stea liniştiţi şi relaxaţi, însă va veni, foarte curând, timpul în care lucrurile se vor schimba. Şi vor trebui să răspundă pentru obstrucţionarea exercitării unui drept fundamental”, a conchis Maia Sandu.