Liderul de la Cotroceni a precizat că, pentru implementarea strategiei, în scurt timp va fi creat un grup de lucru interinstituţional, sub coordonarea Administraţiei Prezidenţiale.

„Am avut pe agendă adoptarea unei strategii pe termen mediu şi lung privind relaţia cu RM. Este o relaţie extrem de importantă pentru noi care trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică şi mai previzibilă. Această strategie este un plan de acţiuni privind abordarea strategică a relaţiei României cu RM în contextul european şi internaţional complicat, inclusiv în urma evoluţiilor recente care au avut loc în RM. Obiectivul nostru strategic este integrarea europeană a RM, adică susţinerea orientării clare, ireversibilă a RM spre UE şi a conectării proeuropene a Chişinăului cu instituţii puternice, o democraţie solidă, proces în care România poate şi trebuie să joace rolul principal”, a declarat Klaus Iohannis.

„Efortul României va fi concentrat instituţional astfel încât rezultatele să fie vizibile şi concrete pentru cetăţenii RM. Această responsabilitate nu revine doar României, materializarea acestui parcurs este responsabilitatea principală a RM, care va trebui să-şi consolideze efortul european prin implementarea reformelor”, a adăugat Klaus Iohannis.

Liderul de la Bucureşti a fost întrebat dacă va condiţiona sprijinul oferit de România cu implementarea anumitor reforme.

„Nu vrem să avem o politică de constrângere privind aplicarea anumitor măsuri. Vrem să sprijinim Moldova şi pe moldoveni, dar fără anumite condiţionări nedeclarate. Ne aşteptăm ca Moldova să continue modernizarea, să implementeze reforme substanţiale cu rezultate bune în foarte multe domenii, dar nu pentru a satisface vreo dorinţă a României, dar pentru a face Moldova mai solidă”, a adăugat preşedintele României.