În cadrul unei conferinţe de presă, dedicată organizării alegerilor parlamentare din România, Ioniţă a menţionat că în acest an alegerile vor fi organizate în baza a două noi particularităţi.„Acest scrutin din 11 decembrie introduce două noi particularităţi. În primul rând oferă posibilitatea cetăţenilor români din străinătate de a vota prin corespondenţă şi totodată de a vota la secţii de vot special înfiinţate la solicitarea alegătorilor. Iar pentru combaterea votului multiplu, este primul scrutin la care se foloseşte în străinătate scanarea actelor de identitate a votanţilor de către un operator de calculator la intrarea în secţia de votare.  La finalul votării, procesul de numărare a voturilor, urmează să fie înregistrat video”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova.

Pentru alegerile parlamentare din România, în Republica Moldova vor fi deschise 35 de secţii de votare, dintre care 12 la Chişinău.

Astfel,locuitorii din capitală şi cei din apropiere vor putea vota în cadrul direcţiei Î.S. Calea Ferată din Moldova, unde va fi deschisă o secţie. Şi la liceul Gheorghe Asachi vor fi organizate două secţii, la Consulatul Ambasadei României vor fi trei secţii de vot, la Institutul Cultural Mihai Eminescu o secţie, la Ambasada României o secţie de vot, la Universitatea de Stat din Moldova şi la liceul Spiru Haret, câte două secţii de vot.

La fel, în centrul ţării vor mai fi deschise secţii de votare la Hânceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căuşeni, Aneni Noi, Bardar şi Călăraşi.
În sudul republicii vor fi organizate secţii de votare la Consulatul General al României de la Cahul o secţie, dar şi la Cantemir, Leova, Cimişlia, Giurgiuleşti şi Carabetovca.

Iar în nordul republicii vor fi deschise secţii la Consulatul General al României de la Bălţi – două secţii, precum şi la Drochia, la Edineţ, Floreşti, Făleşti, Soroca, Teleneşti şi la Biroul Consular de la Ungheni.

 „Alegătorii cu reşedinţa în Republica Moldova, vor prezenta la secţia de votare  un document de identitate românesc însoţit în mod obligatoriu de un document oficial emis de autorităţile RM în care să reiasă stabilirea reşedinţei cetăţeanului respectiv pe teritoriul RM. Documentele trebuie să fie valabile”, a mai adăugat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.