Pe de altă parte, spune politicianul român, UE nu va reintroduce vizele pentru cetăţenii moldoveni decât dacă Moldova va deveni, prin politica pe care o va face, un pericol pentru UE. 

„Nu există niciun fel de explicatie pentru un astfel de gest, în afara de a îndeplini o comandă de la Moscova. De ce să opreşti un acord care îţi aduce avantaje economice? Este vorba despre comerţ, de granturi, adică bani, care se investesc în administraţie şi economie. Dar UE nu cred că va renunţa vreodată liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova. Se va întâmpla aşa ceva doar dacă Moldova o va lua într-o cu totul altă direcţie politică, şi atunci acest lucru ar reprezenta o ameninţare pentru UE”, crede europarlamentarul.

„Rezultatul alegerilor nu este unul favorabil, din punctul meu de vedere. A câştigat un candidat care este rusofil şi asta înseamnă că Moldova se poate îndrepta către altă direcţie decât către UE, către care, cred eu, că am vrea cu toţii să se îndrepte. Moldova este parte a Europei, ca şi Rusia, de altfel. Numai că Rusia are o cu totul altă filozofie politică. Acordul de Asociere dintre UE şi Moldova este un lucru foarte bun pentru cetăţeni şi trebuie continuat”, a declarat Marian-Jean Marinescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Cât priveşte recentele alegeri prezidenţiale, Marinescu este de părere că dacă se va repeta turul al doilea, diaspora va trebui să se mobilizeze masiv.
 
„Cred că ar fi bine dacă s-ar reuşi repetarea turului al doilea al alegerilor, pentru că ar lămuri o serie de acuzaţii şi situaţiile confuze care au avut loc în timpul alegerilor. Iar rezultatul s-ar putea schimba dacă cetăţenii din diaspora se vor mobiliza. Aceştia ştiu ce este democraţia, ştiu ce înseamnă să trăieşti în UE, să poţi munci şi să îţi câştigi decent traiul. Fără participarea masivă a diasporei nu se vor produce schimbări”, a conchis europarlamentarul.