Proiectul de lege propune acordarea dreptului de acces la secret de stat preşedintelui CSM, iar acesta urmează să perfecteze dreptul de acces la secret de stat celorlalţi membri. Prin oferirea accesului la secretul de stat, membrii CSM vor avea posibilitatea să analizeze şi să aprecieze obiectiv judecătorii, dar şi candidaţii la funcţia de judecător.

În prezent, SIS prezintă CSM-ului avize consultative în acest sens, dar majoritatea dintre ele conţin doar concluzia organului de verificare referitoare la nerespectarea legislaţiei sau la factorii de risc depistaţi în activitatea judecătorilor şi candidaţilor la funcţia de judecător. Informaţia care prezintă secret de stat, însă, poate fi prezentată doar membrilor CSM care au acces la secretul de stat. Mai exact, doar membrilor de drept ai CSM: ministrul Justiţiei, Procurorul General şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie.

Menţionăm că, membrii CSM care au în prezent dreptul de acces la secretul de stat, beneficiază de acesta datorită funcţiilor deţinute în afara CSM-ului şi anume, fiind responsabili de asigurarea regimului protecţiei secretului de stat în autorităţile pe care le conduc.

De asemenea, proiectul de lege prevede includerea preşedinţilor instanţelor judecătoreşti în lista persoanelor care au drept de acces la secretul de stat de la numirea în funcţie, aceştia urmând să perfecteze dreptul de acces la secret de stat pentru angajaţii instanţelor judecătoreşti. Conform actualei legislaţii, documentele ce conţin informaţii atribuite la secret de stat, prezentate de către părţi în cadrul proceselor de judecată, sunt gestionate de personalul instanţelor de judecată, doar ţinându-se cont de prevederile codurilor de procedură, fără a aplica normele referitoare la protecţia secretului de stat. Astfel, există riscul continuu de divulgare şi pierdere a informaţiilor secrete, gestionate de instanţele judecătoreşti.

Şi mai mulţi conducători ai autorităţilor publice, numiţi în funcţie de Parlament şi Guvern, ar putea să se regăsească în lista persoanelor cu drept special de acces la secretul de stat. Este vorba de directorul CNA, directorul CNDCP, directorul general al ANRE, Secretarul General al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, Secretarul General al Parlamentului, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, preşedintele Autorităţii Naţionale de Integritate, preşedintele Consiliului Concurenţei ş.a.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiţiei în colaborare cu Serviciul Informaţii şi Securitate şi a fost remis Guvernului spre examinare.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.