Documentul este semnat chiar de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc, de către deputatul PD Sergiu Sîrbu, precum şi de legislatorii transfugi Ştefan Creangă şi Igor Vremea.

Potrivit proiectului, magistraţii Curţii Constituţionale, care au împlinit vârsta de 50 de ani şi au o vechime în muncă de 20 de ani, inclusiv în funcţia de judecător al CC pe perioada unui mandat deplin, au dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporţie de 55 la sută faţă de salariul lor mediu.

Totodată, pentru fiecare an complet de muncă, peste vechimea de 20 de ani, se vor adăuga câte 3%. Pensia pentru vechime în muncă nu va depăşi însă 80% din salariul mediu de magistrat al CC.

După pensionare, judecătorii Curţii vor avea dreptul să se angajeze şi să primească şi pensia şi salariul integral.

Precizăm că acum două săptămâni, Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care mandatul judecătorilor CC aflaţi în exerciţiul funcţiei urmează să fie prelungit cu încă trei ani. Astfel, magistraţii constituţionali vor fi numiţi pentru un mandat de nouă ani, faţă de şase ani cât era până acum, dar acesta va fi singurul. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.


Sursa DOC: Unimedia