„Am venit cu un proiect de hotărâre prin care să fie constituit un consiliu consultativ pe lângă CEC, format din reprezentanţi ai societăţii civile, care au experienţă în domeniul electoral şi monitorizarea alegerilor, precum şi în domeniul apărării drepturilor omului”, a declarat Sergiu Gurduza.

„Scopul de bază al acestui Consiliu consultativ era să participe activ la toate etapele de elaborare şi implementare a acţiunilor CEC în procesul electoral şi prezentarea recomandărilor şi propunerilor privind asigurarea efectivă a dreptului de a fi ales şi de a alege pentru toţi cetăţenii RM, inclusiv a celor din diasporă. Nu se doreşte şi gata”, a adăugat membrul CEC. 

Proiectul propunea ca deciziile Consiliului consultativ să aibă caracter de recomandare. Acest Consiliu urma să se întrunească lunar în perioada electorală şi trimestrial - în perioada dintre alegeri.

Cu trei voturi „pentru”, două abţineri şi trei voturi împotrivă, proiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi pentru a fi cel puţin dezbătut şi examinat de către membrii CEC.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.