„Problema nu este dacă această instanţă de judecată va da sau nu câştig de cauză cetăţenilor din străinătate. Problema instanţelor noastre naţionale este că cetăţenii noştri din exterior au declanşat un proces, unul extrem de complicat pentru statul RM. Cetăţenii de la noi au plecat în străinătate, au preluat un model de civilizaţie, au înţeles care este rolul respectării drepturilor lor individuale, dar şi colective, şi toată această experienţă o transpun acum pe umerii statului moldovenesc, este o presiune extraordinară”, a declarat jurnalistul Ion Terguţă.

„Deci ei au înţeles că unica posibilitate de a regla conturile cu acest guvern criminal nu este altceva decât lupta. Ei au aruncat mănuşa acestei guvernări corupte şi eu sunt absolut sigur că noi suntem acum pe punctul de a declanşa o mare schimbare în RM. Să vedem cum o judecătorică acolo sau un judecătorel de acesta, de-al lui Plahotniuc, va respinge aceste cereri. Pentru că în spatele acestor 145 de cereri sunt zeci şi sute de mii de oameni care se află în diasporă”, a menţionat jurnalistul Vasile Năstase.

Participanţii la emisiune au mai declarat că, oricare va fi decizia instanţelor din ţară, cetăţenilor din diasporă li se va face dreptate într-un final.

„Să admitem că instanţele noastre naţionale nu vor lua o decizie favorabilă acestor oameni. Este destul de probabil. Dar această problemă va ajunge la CEDO într-un final şi atunci CEDO va obliga statul RM să găsească suficiente instrumente pentru scrutinele următoare cel puţin, ca această diasporă să poată vota şi influenţa viaţa politică din RM. Există votul prin corespondenţă, cel electronic, de care nu se face uz în RM, nu ştiu de ce, deşi avem un sistem electronic care funcţionează de bine de rău, dar nu este cel mai prost din regiune, apropo”, a mai spus Ion Terguţă.

„Toată lumea a văzut acest lucru şi toată lumea se întreabă, inclusiv ambasadele, partenerii de dezvoltare, investitorii se întreabă, dom’le, da ce-i cu republica asta care nu vrea să asigure oamenilor din străinătate dreptul să voteze? Justiţia lui Plahotniuc are o problemă foarte mare, eu nu-l invidiez pe acest individ. Şi-a pus în cap toată ţara, dar şi diaspora care, de bine de rău, are aproape un milion de oameni”, a punctat Vasile Năstase.

Prim-vicepreşedintele PD nu a comentat acuzaţiile. Nici reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale nu au venit deocamdată cu o reacţie la demersul diasporei.

Anterior însă preşedintele CEC, Alina Russu, a calificat revendicările moldovenilor stabiliţi în străinătate drept solicitări politice. La rândul său, Ministerul de Externe a menţionat într-un comunicat de presă că a acţionat legal pe 13 noiembrie. Iar şefa Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, Olga Coptu, a declarat pentru Jurnal TV că instituţia pe care o conduce a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a-i informa pe moldovenii de peste hotare despre înregistrarea prealabilă la vot. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.